Biserica de lemn din satul Urşi, judeţul Vâlcea, un proiect de conservare derulat de Fundaţia Pro Patrimonio pe parcursul a peste 10 ani, a câştigat Marele premiu european pentru patrimoniu, la categoria Conservare, în cadrul Premiilor Europa Nostra 2021.
‘Biserica de lemn din satul Urşi a fost selectată de conducerea Europa Nostra, la recomandarea unui juriu independent de experţi, să primească unul dintre marile premii în valoare de 10.000 de euro. A fost, de asemenea, selectată de publicul larg ca fiind cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa. Aproximativ 7.000 de cetăţeni din întreaga Europă au votat online pentru Premiul publicului’, informează vineri organizaţia Pro Patrimonio, într-un comunicat transmis AGERPRES.
Biserica de lemn aflată în cimitirul micului sat Urşi a fost restaurată cu implicarea atentă a mai multor parteneri, inclusiv a comunităţii locale.
Biserica, având hramul ‘Buna Vestire’ şi ‘Arhanghelul Mihail’, a fost construită între anii 1757 şi 1784.
Deşi a supravieţuit unui incendiu în 1838, în urma căruia a fost reparată şi decorată cu fresce, biserica a fost ulterior abandonată, după construirea unei noi biserici în sat.
La redescoperirea sa în 2007, biserica era aproape fără fundaţie şi risca să se prăbuşească, în timp ce acoperişul său din şindrilă avea nevoie urgentă de reparaţii.
De asemenea, frescele pictate în tradiţia post-bizantină, cu influenţe occidentale având o valoare artistică remarcabilă erau grav degradate. În 2009, biserica din Urşi a fost inclusă de către Fundaţia Pro Patrimonio în programul ’60 de biserici de lemn’ din România, fiind astfel nominalizată ulterior în programul ‘7 Most Endangered 2014’.
Premiile Europene pentru Patrimoniu/ Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în anul 2002 fiind încă de atunci gestionate de Europa Nostra – Vocea europeană a societăţii civile angajată în protejarea patrimoniului cultural şi natural. Premiile au sprijinul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.