Asociaţia Exino, în parteneriat cu Asociaţia Practicienilor şi Specialiştilor în Economie Socială lansează luni, la Timişoara, proiectul ‘Antreprenoriat pentru ocupare şi integrare socială’, prin care 115 persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din şase zone paupere ale municipiului şi dintr-o comună limitrofă vor dobândi competenţe antreprenoriale printr-un program de formare.
Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană şi se va derula pe parcursul a 40 de ore, după care 24 de planuri de afaceri vor fi selectate în urma concursului de proiecte şi vor primi până la 25.000 de euro pentru implementare şi vor fi înfiinţate 24 de întreprinderi în Timişoara, unde vor fi create 24 de locuri de muncă, arată un comunicat al Asociaţiei Exino remis, luni, AGERPRES.
Proiectul urmăreşte susţinerea dezvoltării unui ecosistem competitiv de afaceri, centrat pe antreprenoriat, inovare şi creativitate, care să pună accent pe încredere, eficienţă şi excelenţă, prin înfiinţarea şi susţinerea dezvoltării sustenabile a celor 24 de noi întreprinderi cu profil non-agricol în Timişoara.
De asemenea, proiectul îşi propune trei direcţii majore de acţiune care au ca scop final creşterea gradului de ocupare prin dezvoltarea de activităţi pe cont propriu şi se adresează persoanelor cu vârsta de peste 18 ani care vor să înfiinţeze o afacere non-agricolă în zona urbană. Ei vor beneficia de un program complet de consiliere/consultanţă/mentorat pentru înfiinţarea noilor întreprinderi şi li se vor acorda subvenţii pentru dezvoltarea afacerii, în cuantum de maxim 25.000 euro.
Grupul ţintă este reprezentat de persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială care au domiciliul sau reşedinţa în teritoriul în care se aplică strategia de dezvoltare locală, care declară că intenţionează să înfiinţeze o afacere non-agricolă în mediul urban şi care nu fac parte din grupul de tineri NEETs.
Rezultatele scontate sunt, între altele, ca 115 persoane aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială din teritoriul menţionat să fie selectate pentru a beneficia de sprijin prin participarea la programul de formare antreprenorială, iar 19 persoane aparţinând minorităţii rome, aflate în risc de sărăcie şi excluziune socială, să fie selectate pentru a beneficia de sprijin prin participarea la programul de formare antreprenorială.
Valoarea totală a proiectului este de 4.724.904,25 lei, reprezentând fonduri nerambursabile şi se va finaliza la 31 august 2023.