Reprezentanţii municipalităţii ieşene au anunţat, luni, că se pregătesc pentru intrarea în ‘scenariul portocaliu’, deoarece rata de incidenţă cumulată a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 14 zile a ajuns la 2,94 la 1.000 de locuitori.
‘Ţinând cont de creşterea abruptă a numărului de infectări şi, implicit, a incidenţei (2,73 – sâmbătă, 25 septembrie, 2,42 – vineri, 24 septembrie, 2,15 – joi, 23 septembrie etc.), este foarte probabil ca în cursul zilei de astăzi, 27 septembrie, rata de incidenţă să depăşească pragul de 3 la 1.000 de locuitori şi, ca urmare, Municipiul Iaşi să intre în ‘scenariul portocaliu’. În aceste condiţii, în Municipiul Iaşi vor fi instituite o serie de restricţii şi măsuri de combatere a pandemiei de COVID -19 stabilite printr-o hotărâre de guvern privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 septembrie, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19′, se menţionează într-un comunicat de presă al Primăriei Iaşi.
Potrivit legii, Primăria Municipiului Iaşi va aplica aceste restricţii şi măsuri legale în situaţia în care rata de incidenţă depăşeşte pragul de 3 la 1.000 de locuitori. Astfel, organizarea competiţiilor sportive în spaţiile închise sau deschise va fi permisă cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, cu asigurarea unei distanţe de minimum 1 metru între persoane şi cu purtarea măştii de protecţie. De asemenea, organizarea şi desfăşurarea în interior a activităţilor cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte vor fi permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie.
Activităţile de organizare şi desfăşurare în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale vor fi permise cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori şi cu purtarea măştii de protecţie.
Totodată, activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber vor fi permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
Organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri) va fi permisă cu un număr de participanţi de maximum 200 de persoane în interior şi cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 metri pătraţi pentru fiecare persoană.
Organizarea de conferinţe sau cursuri de instruire şi workshopuri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene va fi permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior şi de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 metri pătraţo pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii.
Organizarea de mitinguri şi demonstraţii va fi permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor şi la terase, precum şi operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţiile publice închise care au un acoperiş, plafon sau tavan şi care sunt delimitate de cel puţin 2 pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00.
Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci va fi permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 2,00, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activitatea în spaţii închise în domeniul sălilor de sport şi/sau fitness va fi permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 7 mp pentru fiecare persoană.
Activitatea cu publicul a operatorilor licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc va fi permisă până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului.
Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de administrare a piscinelor interioare va fi permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului.
Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spaţii închise va fi permisă în intervalul orar 5,00 – 24,00 fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului.
Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5.00 – 2.00.
Pentru toate aceste situaţii, participarea va fi permisă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
În cazul în care incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile va depăşi 4 la 1000 de locuitori, se vor stabili măsuri/restricţii suplimentare. AGERPRES / (AS – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)