Peste 10.000 de studenţi de la cele 11 facultăţi ale Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ (UAIC) din Iaşi au început de luni cursurile anului universitar 2021-2020, festivitatea de deschidere fiind organizată într-un cadru restrâns în Aula Mihai Eminescu.
‘Deschidem anul universitar 2021-2022 sub auspiciile severe şi imprevizibile din cauza situaţiei pandemice. Am luat măsuri de respectare a normelor epidemiologice, măsuri de respectarea normelor privind desfăşurarea activităţii, sperând să protejăm sănătatea membrilor comunităţii academice, pe de altă parte să continuăm procesul didactic, să ne îndeplinim misiunea pe care o avem iar tinerii care au venit la universitatea noastră să se împlinească, să înveţe să îşi formeze profilul profesional şi social pentru care au venit, pentru care merită să facă acest demers’, a spus rectorul Universităţii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi, Tudorel Toader.
Acesta a propus Senatului Universităţii să delege competenţele la nivel de facultăţi în stabilirea scenariului de desfăşurare a activităţilor didactice ‘pentru că ştiu cel mai bine care sunt posibilităţile de desfăşurare a activităţilor cu respectarea normelor legale, a distanţei, pentru a nu avea probleme de sănătate’din cauza pandemiei de COVID-19.
‘Cea mai mare provocare este să ne îndeplinim rolul formativ, să ne protejăm sănătatea, să respectăm legea şi viaţa să meargă înainte fără incidente. Personal prefer cursurile faţă în faţă. În aceeaşi măsură studenţii vor faţă în faţă pentru că transmiterea informaţiei, comunicarea, actul informativ este cel faţă în faţă, bazat pe discuţii, argumente, contra-argumente, poţi pune accent pe o idee sau pe alta. Dar mă voi plia şi eu pe cele stabilite la nivel de facultate. Mi-e greu să cred că la şcoala doctorală voi ţine cursurile online în condiţiile în care sunt doctoranzi puţini. Îi voi chema fizic’, a mai spus rectorul UAIC.
La deschiderea anului universitar 2021-2022 au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic, ai administraţiei locale şi judeţene, mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, episcopul Iosif Păuleţ al Diecezei de Iaşi, prorectorii şi decanii UAIC, studenţi sau reprezentanţi ai organizaţiilor partenere.
Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu, care în prezent este consilier la nivel înalt al UE în Republica Moldova, a susţinut în faţa profesorilor şi studenţilor universităţii ieşene conferinţa ‘Himere în educaţie’. El a menţionat că performanţa în educaţie trebuie să devină un firesc pentru fiecare dintre copii. ‘Oameni buni, să încercăm să facem din educaţie o dinamică socială, să încercăm să facem din educaţie un firesc al cotidianului nostru astfel încât excelenţa pentru fiecare dintre copiii noştri să devină un firesc al cotidianului’, a spus Funeriu.
De asemenea, Funeriu a apreciat importanţa şi prestigiul Universităţii Alexandru Ioan Cuza de-a lungul anilor. ‘Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi este un templu al educaţiei din România, un templu al educaţiei în care conceptul prevalează asupra cancanului, este un loc în care profunzimea intelectuală prevalează asupra superficialităţii pe care o vedem adesea în societate’, a afirmat fostul ministru al Educaţiei. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)