Peste 500 de vârstnici din Sectorul 5 vor beneficia de servicii medicale gratuite, ca urmare a unui acord de parteneriat semnat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 5 şi Fundaţia Ana Aslan Internaţional, cu scopul de a sprijini această categorie de vârstă să trăiască independent şi să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii.
Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 5, transmis, marţi, AGERPRES, serviciile vor fi oferite în cadrul proiectului ‘Smart Big Data Platform to Offer Evidence-based Personalised Support for Healthy and Independent Living at Home’. Obiectivul platformei SMART BEAR este de a dezvolta o soluţie integrată care să colecteze zilnic informaţii de la persoanele în vârstă, cu anumite afecţiuni, prin intermediul diferitelor tipuri de senzori, a dispozitivelor medicale asistive şi a celor mobile, care să poată oferi soluţii concrete şi personalizate pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, independenţei şi siguranţei persoanelor vârstnice, la domiciliu.
Platforma va fi testată şi validată prin cinci piloţi de scară largă din cinci ţări diferite: Franţa, Grecia, Italia, Spania şi România, pentru 5.000 de persoane vârstnice, din care 1.000 în România, cu precădere din Bucureşti. Platforma SMART BEAR va fi conectată cu spitale şi alte servicii de asistenţă medicală, în vederea obţinerii tuturor informaţiilor necesare luării deciziilor corecte personalizate. Medicii de familie vor avea un rol esenţial atât în faza iniţială de selecţie a potenţialilor participanţi în proiect, pe baza unor criterii clare de includere, precum şi pe durata desfăşurării testărilor.
Proiectul vizează persoane cu vârsta cuprinsă între 67-80 de ani, cu un istoric medical care să cuprindă cel puţin două din următoarele condiţii: afecţiuni cardio-vasculare; deficit de auz; tulburări de echilibru (risc de cădere); deficit cognitiv lejer, tulburări de dispoziţie (depresie, anxietate); sindrom de fragilitate, obezitate.