Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, la Madrid, consultări politice cu omologul spaniol, Jose Manuel Albares Bueno, cu prilejul vizitei oficiale realizate în Regatului Spaniei în contextul celebrării, în acest an, a 140 de ani de relaţii diplomatice dintre cele două state.
Potrivit MAE, în acest context, demnitarul român a amintit de contribuţia importantă pe care comunitatea de români din Spania o aduce la dezvoltarea economică şi socială a societăţii gazdă. A exprimat aprecieri pentru sprijinul pe care autorităţile spaniole îl acordă pentru buna integrare a cetăţenilor români care aleg să se stabilească în Regatul Spaniei. A reiterat, de asemenea, aşteptările comunităţii române legate de reglementarea de către autorităţile spaniole a dublei cetăţenii, şi anume posibilitatea de a-şi păstra cetăţenia română, dacă doresc să o obţină pe cea spaniolă.
Cei doi miniştri au convenit să continue dialogul pe acest dosar, a cărui importanţă pentru comunitatea românească este conştientizată de partea spaniolă, în vederea identificării unei soluţii.
În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, şeful diplomaţiei române a mulţumit omologului spaniol pentru susţinerea, de către Spania, a acestui obiectiv important al României, susţinere reiterată şi cu prilejul consultărilor.
Bogdan Aurescu a punctat, de asemenea, interesul României de a obţine rezultate concrete în contextul Conferinţei privind viitorul Europei, un proces susţinut atât de România, cât şi de Spania, cele două ţări fiind puternic angajate în consolidarea proiectului european. Cei doi miniştri au abordat, de asemenea, şi dosarul migraţie şi azil, fiind subliniată importanţa solidarităţii la nivel european, respectiv necesitatea identificării unei soluţii privind un mecanism flexibil, cuprinzător şi echilibrat, care să ţină seama de interesele tuturor statelor membre interesate.
Cei doi miniştri au abordat şi relaţia UE cu statele din Balcanii de Vest. Ministrul român a arătat că procesul de extindere trebuie să avanseze în conformitate cu meritele individuale ale statelor candidate în îndeplinirea criteriilor de aderare. Şi-a exprimat speranţa că se va ajunge la un consens, până la sfârşitul anului, cu privire la adoptarea cadrelor de negociere cu Albania şi R. Macedonia de Nord şi începerea efectivă a negocierilor cu aceste state candidate.
În ceea ce priveşte Vecinătatea UE, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat sprijinul pe care România îl acordă rolului activ al UE în Vecinătate, fie că vorbim de cea Estică sau Sudică, în calitate de furnizor de stabilitate şi securitate, de promotor solid al valorilor şi principiilor democratice, de susţinător al creşterii durabile şi al dezvoltării unor economii şi societăţi incluzive.
Şeful diplomaţiei române a exprimat interesul pentru asigurarea unei mai bune conectări între Flancul Estic şi cel Sudic al Alianţei Nord Atlantice, prin identificarea obiectivelor şi intereselor comune şi asigurarea unei abordări integrate a celor două flancuri.
De asemenea, ministrul Aurescu a evidenţiat importanta componentă culturală a relaţiei dintre România şi Spania şi faptul că aniversarea relaţiei bilaterale a fost marcată, pe întreg parcursul anului în curs, de o serie de evenimente culturale şi de diplomaţie publică, culminând cu expoziţia ‘Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane’, la Muzeul Naţional din Madrid, una dintre cele mai importante expoziţii de arheologie româneşti de peste hotare, pe care a inaugurat-o, alături de ministrul Albares, cu prilejul acestei vizite în Spania.