Reparaţia mai multor tronsoane de drumuri judeţene şi fazarea proiectului ‘Sistem de management integrat al deşeurilor din comuna Fărcaşa’ vor fi realizate printr-un credit de 60 de milioane de lei care va fi accesat de Consiliul Judeţean (CJ) Maramureş, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Ionel Bogdan.
‘Singura posibilitate de realizare a celor două investiţii stă în acest credit în valoare de 60 de milioane lei pe care urmează să-l accesăm prin Banca de Export – Import a României EXIMBANK. Avizul a fost acordat de Comisia de Autorizare a Împrumuturilor Locale din CJ şi urmează demersurile pentru a avea acces la finanţare (…) Din acest credit vom reabilita o serie de drumuri judeţene, unele nereparate de zeci de ani în mai multe zone a judeţului, o parte din bani se vor duce spre refazarea proiectului ‘Sistem de management integrat al deşeurilor din comuna Fărcaşa’ şi către realizarea Centrului de Terapii Alternative. Toate proiecte sunt foarte importante şi cel mai târziu anul viitor intră în stadiu de şantier’, a precizat Ionel Bogdan.
Potrivit acestuia, cea mai mare parte din creditul în valoare de 60 milioane de lei va fi orientată spre reparaţia şi modernizarea completă a şapte tronsoane de drum judeţean.
‘Reabilitarea drumurilor judeţene, dar şi a celor comunale este vitală atât pentru localnici, dar şi pentru industria turismului, manufacturii şi a numeroaselor baze de producţie a unor firme româneşti sau străine care funcţionează în câteva comune din judeţ. Suntem conştienţi că fără o infrastructură rutieră, economia locală va avea de suferit, iar investiţiile ar putea fi mutate în alt judeţ, dar la fel de important e şi pentru locuitorii din sate şi comune să avem drumuri bune. Apoi, în numeroase sate şi comune avem mici şi mari fermieri, producători care contează pe piaţa locală şi suntem preocupaţi să avem şi pentru aceştia drumuri corespunzătoare’, a menţionat preşedintele CJ Maramureş.
Proiectul realizării Sistemului de management integrat al deşeurilor din comuna Fărcaşa, aflat în refazare din cauza unor alunecări de teren, este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 şi a trecut prin mai multe blocaje. ‘Situaţia e destul de complicată, însă trebuie să găsim cât mai repede soluţiile tehnice adecvate pentru continuarea proiectului, altfel intrăm într-o altă situaţie şi mai complexă în privinţa depozitării deşeurilor menajere din tot judeţul’, a subliniat Ionel Bogdan.
Preşedintele CJ Maramureş a mai subliniat că toate investiţiile care urmează a fi realizate din creditul tras sunt vitale pentru comunitate, mediul de afaceri şi sănătate. AGERPRES / (A – autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frăţilă)