Montarea centralelor termice pe gaz în unităţile de învăţământ din municipiul Deva este întârziată din cauza procedurilor de achiziţie publică, dar şi a lipsei de interes pe care au manifestat-o unii directori de şcoli faţă de asigurarea încălzirii pe timp de iarnă, a declarat luni, primarul localităţii, Florin Oancea.
Potrivit acestuia, Primăria Deva a alocat, încă din luna martie, la momentul opririi termocentralei Mintia, sumele necesare de bani pentru achiziţia în şcoli a centralelor termice şi realizarea instalaţiilor aferente şi a asigurat suportul tehnic pentru întocmirea documentaţiilor, însă în unele unităţi de învăţământ nu există şanse să se asigure căldură mai devreme de sfârşitul lunii noiembrie.
‘La o parte din unităţile de învăţământ se vor face probele până în 15 octombrie şi vor avea apă caldă şi căldură. La alte unităţi de învăţământ termenul de finalizare este luna noiembrie. Mai avem câteva situaţii în care, din cauza faptului că au fost mai multe firme care au participat la licitaţie, unităţile de învăţământ sunt în faza finală de evaluare a ofertelor, urmând ca până în 15-20 octombrie să semneze contractele de execuţie şi să înceapă lucrările’, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Deva.
Edilul local a menţionat că Primăria a alocat integral sumele de bani necesare proiectelor pentru ca toate şcolile să poată face investiţiile în sistemele de încălzire, precizând că administraţia locală nu putea face achiziţiile publice deoarece unităţile de învăţământ sunt ordonatori terţiari de credite.
‘Dacă am fi putut face achiziţiile, le făceam, dar unităţile de învăţământ fiind ordonatori terţiari de credite, au obligaţia să facă ele procedurile de licitaţie. Unele unităţi de învăţământ s-au mişcat mai repede, şi aici pot să dau exemplu pe doamna director a Liceului de Artă, care va finaliza lucrările pe 15 octombrie. În alte unităţi de învăţământ, s-au mişcat mai încet’, a arătat Oancea.
Conform datelor oficiale ale Primăriei Deva, Liceul de Arte va finaliza lucrările de încălzire până pe 15 octombrie, Liceul Tehnologic ‘Transilvania’ ar putea avea căldură până la 31 octombrie, iar Liceul cu program sportiv şi Liceul Tehnologic ‘Dragomir Hurmuzescu’, până la sfârşitul lunii noiembrie.
Mai întârziate sunt procedurile de achiziţie la Liceul Tehnologic ‘Grigore Moisil’, unde contractul de execuţie ar putea fi semnat săptămâna aceasta, iar montarea centralei termice să fie realizată într-un termen de 90 de zile. De asemenea, Liceul Teoretic ‘Teglaş Gabor’ se află în faza de achiziţie a serviciului de încălzire.
Municipiul Deva nu mai are apă caldă şi căldură în regim centralizat din luna martie, după ce termocentrala Mintia, producătorul de agent termic pentru oraş, s-a oprit din lipsa cărbunelui. AGERPRES / (A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)