AcasăStiri generaleSenat: Furnizorii de servicii de sănătate conexe pentru persoane cu autism pot...

Senat: Furnizorii de servicii de sănătate conexe pentru persoane cu autism pot încheia contracte cu casele de asigurări

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, propunerea pentru modificarea şi completarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin care furnizorii de servicii de sănătate conexe pentru persoane cu autism pot încheia contracte cu casele de asigurări.

Au fost înregistrate 127 de voturi ‘pentru’ şi unul împotrivă.

Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative iniţiate de senatorul PSD Constantin Matei şi deputaţii PSD Bogdan Trif şi Laura Vicol-Ciorbă, demersurile pentru modificarea Legii 95/2006 s-au făcut cu sprijinul a peste 100 de organizaţii neguvernamentale care activează în domeniul autismului şi tulburărilor de sănătate mintală asociată.

Prin proiectul de lege se propune modificarea Legii 95/2006 în sensul introducerii furnizorilor de servicii de sănătate conexe a actului medical pentru persoane cu tulburări de spectru autist şi tulburări de sănătate mintală asociate în categoria unităţilor de specialitate prin intermediul cărora se implementează programe naţionale de sănătate şi care pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate.

Iniţiatorii propunerii legislative atrag atenţia că, în cazul copiilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), există doar aproximativ 200 de medici la nivel naţional cu specialitatea psihiatrie pediatrică ce ar avea potrivit Legii 95/2006 vocaţie pentru a intra în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate.

‘Numărul medicilor este infim în raport cu cele 15.537 de persoane diagnosticate cu TSA în 2019, însă anual se înregistrează aproximativ 1.000 de persoane nou diagnosticate. Medicii de psihiatrie pediatrică sunt localizaţi doar în marile oraşe. În aceste condiţii, perpetuarea intermedierii decontărilor de către medicul de psihiatrie pediatrică afectează libertatea părinţilor de a alege furnizorul serviciilor de terapie şi limitează în mod nejustificat accesul copiilor cu TSA la serviciile de sănătate. Accesul la decontarea serviciului este dublu limitat. Pe de o parte, de numărul foarte mic de medici de psihiatrie pediatrică, iar, pe de altă parte, de cercul restrâns al furnizorilor de servicii conexe cu care medicul psihiatru alege să fie în raporturi de muncă de colaborare’, îşi argumentează iniţiatorii proiectul de act normativ.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks