Halda de zgură din combinatul siderurgic de la Galaţi va fi închisă definitiv în anul 2023 şi va fi transformată într-un parc de energie regenerabilă, a anunţat, joi, directorul de comunicare al companiei, Dorian Dumitrescu.
Potrivit acestuia, autorităţile au emis acordul de mediu pentru închiderea haldei de zgură şi pentru stabilizarea malului drept al acesteia, în scopul protejării cursului de apă Mălina. Până în 2023, combinatul va investi mai mult de 2,5 milioane de euro în cele două proiecte care vor crea condiţiile necesare instalării capacităţilor prevăzute de producere a energiei regenerabile.
Reprezentanţii combinatului susţin că închiderea acestei halde, care conţine milioane de tone de zgură generată în peste de 40 de ani, a fost atent planificată, în consultare cu autorităţile de specialitate, iar combinatul studiază soluţiile de reamenajare a terenului de 110 hectare, astfel încât să permită instalarea unor parcuri fotovoltaice şi eoliene.
În colaborare cu experţi, echipa combinatului a planificat lucrări ample de reconfigurare a haldei, precum şi pentru protejarea cursului de apă Mălina.
Astfel, în etape succesive, vor fi efectuate excavaţii pentru îndepărtarea haldei de cursul de apă, pentru a se crea noi taluzuri, drenuri pentru apa pluvială, căi de acces şi alte lucrări de construcţie care vor remodela depozitul şi vor asigura stabilitatea acesteia. Se va realiza autocimentarea suprafeţelor, un proces fizico-chimic menit să formeze o crustă rigidă ce va asigura stabilitatea acesteia şi prevenirea răspândirii prafului.
Conform actelor de reglementare, procesarea materialelor din haldă va fi finalizată în 2022, iar depozitul va fi închis definitiv în 2023.
Din 2009, zgura nu a mai fost depozitată, ci utilizată integral în construcţii şi în industria cimentului. AGERPRES / (AS – autor: Dan Paic, editor: Marius Frăţilă)