Preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, joi, că plafonarea preţurilor la energie nu reprezintă ‘soluţia principală’ la creşterea acestora, ci trebuie să facă parte dintr-un ansamblu de măsuri care să includă compensaţii financiare pentru familii, dar şi facilităţi fiscale pentru întreprinderile mici şi mijlocii.
‘Din punctul nostru de vedere, plafonarea nu e soluţia principală. Poate să fie un complement la o soluţie mai largă, dar dacă avem o plafonare pe o perioadă limitată şi dacă lucrul acesta se întâmplă la scară europeană, pentru că piaţa energiei este una europeană. Din punctul nostru de vedere, pe termen scurt, trebuie combinate măsuri fiscale, facilităţi fiscale, cu compensaţii financiare pentru familiile care consumă energie electrică, dar şi întreprinderi mici şi mijlocii a căror afacere poate să fie afectată de preţurile energiei. Deci ar trebui să avem în vedere, pe de o parte, măsuri fiscale pentru companii, pentru IMM-uri ca să compenseze creşterea de preţ în costul de producţie şi să le menţină totuşi competitive cu măsuri de compensaţii financiare pentru consumul casnic’, a explicat el, pentru Digi 24.
În contextul în care prim-ministrul interimar Florin Cîţu a anunţat miercuri seara că susţine plafonarea preţurilor la energie la nivelul din această perioadă, Dacian Cioloş a atras atenţia asupra faptului că acestea ‘deja au crescut foarte mult’ în ultimele săptămâni.
‘Chiar şi de când a anunţat premierul, înainte de a pune în aplicare măsura, au mai crescut, pentru că, evident, când faci astfel de anunţuri, asta are un impact pe piaţă’, a spus liderul USR PLUS.
Potrivit acestuia, dincolo de măsurile pe termen lung, trebuie analizate şi cauzele creşterii preţurilor. În acest sens, Cioloş s-a referit la măsurile avute în vedere de UE pentru a reduce impactul economiei asupra schimbărilor climatice.
‘Cu siguranţă, în următorii ani vom avea nevoie de investiţii ca să producem mai multă energie care să fie mai ieftină şi să avem o capacitate mai predictibilă de aprovizionare a pieţei cu energie, inclusiv a pieţei în România. Şi, atunci, trebuie să avem în vedere măsuri care să nu frâneze investiţiile pe termen mediu şi lung care ne-ar putea aduce în această situaţie. Şi plafonarea preţurilor e o măsură care creează impredictibilitate mediului de afaceri, pentru că dacă nu poţi să joci cu preţul în funcţie de cantitatea pe care o produci, pentru că ai un preţ plafonat, nu merită să faci nici investiţii’, a precizat Cioloş.
Premierul demis Florin Cîţu a declarat că PNL şi Guvernul susţin plafonarea preţurilor la energie în România, iar o decizie în acest sens ar urma să fie luată în prima şedinţă de Executiv, după rezolvarea crizei politice.
‘Referitor la preţul la energie, am văzut şi evoluţia preţurilor în ultima perioadă şi am luat decizia ca PNL şi Guvernul să susţină plafonarea preţurilor la energie în România. Va fi o decizie luată în prima şedinţă de Guvern după ce se va rezolva criza, deci vom susţine plafonarea preţurilor la energie la preţurile pe care le vedem în această perioadă. De aceea, avertizez toate companiile care vor să profite de acest anunţ în perioada următoare (…) că vom folosi plafonarea la preţurile actuale’, a afirmat Cîţu.