Cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ‘Crucea Moldavă’ a fost înmânată, joi, de mitropolitul Teofan, la sfârşitul Sfintei Liturghii oficiate cu prilejul prăznuirii Sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva, unor familii care au decis să se întoarcă acasă după ce au lucrat mai mulţi ani în străinătate.
În ziua care a fost prăznuită Sfânta Cuvioasă Parascheva, pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie închinată sărbătorii Sfintei, mitropolitul Teofan a invitat şi a premiat patru familii care au trăit în afara graniţelor ţării şi care au pus mai presus de toate păstrarea credinţei creştine ortodoxe.
‘Mulţi dintre români au fost nevoiţi să plece la muncă în afară. Îi înţelegem pentru demersul lor şi în acelaşi timp le adresăm rugămintea să se întoarcă acasă pentru că nicăieri în lume, în cele din urmă şi în cele dintâi, nu este ca acasă, pentru că ne-a dăruit Dumnezeu o ţară frumoasă, o ţară care este descoperită din ce în ce mai mult şi de alţii care venind ca turişti s-au ataşat de acest pământ, de aceşti oameni care sunteţi dumneavoastră, şi au hotărât să nu mai plece. Sunt mulţi în Iaşi şi în alte zone ale ţării’, a spus Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Una dintre familiile care a primit ‘Crucea Moldavă’ este cea a unui preot originar din Basarabia care a activat la Parohia ‘Sfânta Parascheva’ din satul Priozeornoe (Cemâşâr) din Mitropolia Odessei, şi care a renovat şi pictat biserica. În anul 2018, a aderat la Episcopia Basarabiei de Sud, slujind ca preot paroh la Parohia Hagi-Curda şi Protopop misionar de Ismail. El a înregistrat Asociaţia de binefacere ‘Melchisedec Ştefănescu’ şi a renovat casa în care asociaţia filantropică îşi desfăşoară activităţile. A supravegheat construcţia bisericii din Reni, având o bogată activitate social-filantropică în protopopiat. A renovat biserica cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din satul Priozeornoe. Soţia sa, Maria, este cadru didactic şi şefă pe bibliotecile din Raionul Anenii Noi.
Cea de-a doua familie invitată pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie pentru a li se înmâna distincţia ‘Crucea Moldavă pentru mireni’ a fost cea a doi IT-işti, Mihai şi Cristina Cimpoieşu, care au revenit în ţară anul trecut, la cinci ani de când au plecat să lucreze în Marea Britanie
‘Această distincţie este un simbol al românilor de pretutindeni, mai ales al tinerilor care vor să se întoarcă şi simt că e nevoie să se reîntregească neamul de aici din România. Trăiam foarte bine în Iaşi datorită profesiilor noastre, dar eram într-o căutare de bucurie lumească: obiecte, experienţe, călătorii. Aşa am ajuns şi în alte ţări, 5 ani în Anglia, cariere foarte frumoase, copii frumoşi, dar sufletul nostru nu se liniştea cu bunătăţile pământeşti. Nu simţeam că eram acasă. Rădăcina noastră era în bunuri, nu la Dumnezeu. Dar prin jertfa unui preot, Ioan, ne-a tras în sus la El şi L-am redescoperit pe Dumnezeu. Soţul meu a călătorit la muntele Athos, eu mi-am spovedit toate păcatele pe care nu le spovedisem de zeci de ani. Şi atunci am regăsit liniştea şi am putut să ne gândim cu bine la România. Atunci când ne-am gândit de bine la România a venit şi pandemia. Nu a mai venit mama, nu a mai venit nimeni la noi să ne viziteze. Atunci am spus: e timpul să facem un pas. Cu Dumnezeu alături putem să le ducem pe toate câte sunt aici mai grele pentru că sunt făcute cu bucurie, ne-am întors acasă. Nimic nu e prea greu’, au declarat jurnaliştilor Mihai şi Cristina Cimpoieşu.
Cea de-a treia familie, Adrian şi Crina-Elena Tiron, care a primit această înaltă distincţie, a locuit în Norvegia timp de 10 ani. Cei doi sunt cercetători în biomedicină, iar după revenirea în ţară au decis să lucreze la Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO) Iaşi.
‘Este o distincţie primită de noi ca exemplu de oameni care am fost. Sunt mulţi care ne cunosc. Din punctul meu de vedere, această distincţie ar trebui să o primească Dumnezeu. El ne-a călăuzit paşii. Noi suntem doar reprezentanţii care împlinesc aceste intenţii. Cât am fost plecaţi ne-a lipsit ţara şi familia, dar cel mai important lucru a fost că l-am descoperit pe Dumnezeu, că e alături de noi. Când ajungi în străinătate şi vezi că îţi lipseşte la sărbători contactul cu Biserica, începi să realizezi că sunt lucruri mai importante şi că este bine să ai Biserica aproape. Dumnezeu îl ajută pe cel care se roagă pentru el şi Îl caută. Înainte de a pleca am căutat vreo trei ani burse pe Internet. Şi tot după vreo trei ani ne-am întors. În străinătate e bine din punct de vedere financiar, dar sunt alte lucruri pe care le pierzi. Câştigi pe de o parte, pierzi pe de altă parte. Depinde de priorităţile tale din viaţă’, a spus Adrian Tiron.
Cea de-a patra distincţie a fost conferită unei familii care s-a născut şi a locuit mulţi ani în SUA, preotul Steven şi soţia acestuia, Patricia Maria Holley. Steven Holley a fost hirotonit preot în 2018 iar de atunci slujeşte la Parohia ‘Sfântul Haralambie’ din Iaşi, parohia unde Arhiepiscopia Iaşilor oferă slujirea liturgică bilingv (română şi engleză). El a povestit că s-a creştinat la vârsta de 25 de ani, iar apoi a devenit pastor baptist. În SUA a descoperit Biserica Ortodoxă, în care a intrat în 1996, ajungând diacon. Primul contact cu România a fost în anul 2011. De atunci, a mai plecat în 2013 pentru a-şi aduce soţia. Preotul Steven şi soţia sa Patricia Maria au povestit că au ales România pentru frumuseţea credinţei şi bunătatea oamenilor.
Anul trecut, trei persoane care au lucrat în domeniul medical şi care au decedat după ce s-au infectat cu COVID-19 au fost omagiate la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva. Atunci, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, le-a acordat post mortem distincţia ‘Crucea Moldavă pentru mireni’. Distincţiile au fost primite de reprezentanţii familiilor medicului botoşănean Mariana Andrioaie, Virginicăi Nistor, care a fost asistentă medicală în Piatra Neamţ, şi Tatianei Costin, care a fost infirmieră în Bacău.