Drapelul de luptă al Brigăzii 61 Vânători de Munte ‘General Virgil Bădulescu’ a fost decorat de preşedintele României cu ordinul Virtutea Militară în grad de ofiţer, cu însemn de pace, cu prilejul a 30 ani de la înfiinţarea unităţii.
Decorarea drapelului a fost făcută joi, de gen. lt. Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, în cadrul unei ceremonii militare şi religioase prilejuite de aniversarea Brigăzii, care a avut loc în centrul municipiului Miercurea Ciuc.
În decretul semnat de şeful statului, se arată că ordinul Virtutea Militară în grad de ofiţer cu însemn de pace pentru militari se acordă drapelului de luptă al Brigăzii 61 Vânători de Munte ‘General Virgil Bădulescu’, ‘cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înfiinţare, în semn de apreciere al înaltului profesionalism şi a rezultatelor obţinute, precum şi pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii armatei României’.
În cadrul ceremoniei, pe lângă decorarea drapelului de luptă, au fost conferite, din partea şefului Statului Major al Apărării, a şefului Statului Major al Forţelor Terestre şi din partea comandantul Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii distincţii militare ‘în semn de apreciere pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor şi obţinerea de rezultate meritorii obţinute în procesul instruirii, precum şi pentru meritele deosebite în teatrele de operaţii externe’.
De asemenea şi gen. lt. Daniel Petrescu, şeful Statului Major al Apărării, a primit steagul de identificare şi o plachetă cu însemnele Brigăzii, iar acesta i-a oferit, la rândul său, placheta Statului Major al Apărării comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte, col. Florin Stan.
În cadrul evenimentului, şeful Statului Major al Apărării a vorbit despre misiunile militarilor Brigăzii atât în zona de responsabilitate cât şi în teatrele de operaţii externe.
‘Militarii Brigăzii au reprezentat cu onoare Armata României în misiuni NATO şi sub egida ONU, în cadrul unor operaţii majore de stabilitate, pe diferite meridiane ale lumii. Întreg spectrul de operaţii a fost acoperit remarcabil de valorosul personal militar şi civil, care a încadrat, pe parcursul acestor trei decenii, Marea Unitate. Brigada 61 a rămas o importantă capabilitate de nivel tactic, în măsură să ducă acţiuni de luptă în condiţii dificile, pe teren şi în orice condiţii de anotimp şi stare a vremii, atât pe teritoriul naţional, cât şi în teatrele de operaţii. Batalioanele Brigăzii sunt dispuse în depresiunile intramontane ale Carpaţilor Orientali, începând din Nord, spre Vatra Dornei până în apropiere de Braşov, într-un spaţiu ce acoperă judeţele Harghita, Suceava şi Covasna’, a declarat şeful Statului Major al Apărării.
La rândul său, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte, gen Virgil Bădulescu, col Florin Stan, a evocat misiunile vânătorilor de munte în teatrele de operaţii din străinătate, în misiunile din ţară dar şi ajutorul acordat autorităţilor locale.
‘Sunt 30 ani de devotament, dăruire, determinare şi sprijin, atât pentru Armata României, unde pe parcursul anilor, vânătorii de munte au participat la diferite misiuni în teatrele de operaţii, cum ar fi Angola, Kosovo, Bosnia, Afganistan, în diferite misiuni pe teritoriul naţional, în sprijinul autorităţilor în lupta cu noul coronavirus şi nu în ultimul rând în sprijinul autorităţilor locale, unde vânătorii de munte au răspuns întotdeauna prezent la solicitarea acestora pentru intervenţia în diferite situaţii de urgenţă şi calamităţi’, a spus col Florin Stan.
La ceremonia, care a avut loc în centrul municipiului Miercurea Ciuc, au mai participat şi comandantul Diviziei 4 Infanterie ‘Gemina’, gen. maior Dorin Blaiu, precum şi primul comandant al Brigăzii 61 Vânători de Munte, gen. maior (r) Crăciun Leucea, alături de subprefectul judeţului, Marius Ţepeluş, dar şi de alţi şefi de instituţii judeţene.
Ceremonialul, care a inclus şi o slujbă religioasă, s-a încheiat cu defilarea mai multor batalioane din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte ‘General Virgil Bădulescu’, din Miercurea Ciuc, Vatra Dornei, Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc şi Lunca de Sus.