Dezvoltarea industriei de apărare, prioritizarea achiziţiilor militare în regim off-set, securitatea cibernetică şi asigurarea prezenţei militare a NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre sunt printre măsurile enumerate de USR în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş.
La capitolul Apărare, USR propune transformarea industriei de apărare a României într-o industrie eficientă, competitivă şi care să răspundă, în acelaşi timp, cerinţelor exprimate la nivelul NATO şi UE, prin atragerea de investiţii private, dar şi prioritizarea achiziţiilor militare în regim off-set şi a dezvoltării de tehnologii dual-use (militar/civil).
De asemenea, USR susţine asigurarea pe termen lung a bugetului pentru înzestrare şi modernizarea Armatei Române.
O altă prioritate se referă la securitatea cibernetică – o abordare nouă, strategică, de nivel categorie de forţe.
‘Domeniul cibernetic militar a devenit o categorie de forţe similară cu cea a forţelor terestre, navale şi aeriene. Prin complexitate, importanţă şi nivel de resurse, securitatea cibernetică trebuie să devină un obiectiv important al Armatei Române. La nivel de reforme, asigurarea securităţii cibernetice a entităţilor publice şi private care deţin infrastructuri cu valenţe critice este o prioritate cuprinsă în PNRR cu termen de finalizare a implementării până la 31 decembrie 2022. Obiectivul acestei reforme este de a continua procesul de consolidare a rezilienţei entităţilor publice şi private care deţin infrastructură critică împotriva riscurilor cibernetice’, spune USR.
Pe de altă parte, programul propune elaborarea unei strategii de gestiune a carierei militare, care să ofere predictibilitate, siguranţă şi
posibilitatea fiecărui militar de a-şi gestiona cariera militară.
Sunt prevăzute măsuri şi pentru intensificarea cooperării bilaterale în domeniul Apărării şi creşterea rolului strategic al României în cadrul UE şi NATO.
Totodată, USR propune asigurarea prezenţei militare a NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre.
‘Un rol deosebit îl joacă Parteneriatul strategic cu SUA pentru asigurarea unei prezenţe militare semnificative şi adaptate obiectivelor comune româno-americane. Obiectivul nostru este ca România să pledeze şi să iniţieze acţiuni concrete privind prezenţa echilibrată pe flancuri a NATO şi pentru asigurarea unei apărări colective de 360 de grade în conformitate cu deciziile finale ale celor mai recente reuniuni NATO. România este un membru cheie pentru spaţiul Mării Negre şi al flancului estic al Alianţei Nord-Atlantice. Perpetuarea ameninţărilor hibride şi a instabilităţii din regiune responsabilizează statul român să îşi intensifice eforturile de descurajare, prevenire, apărare, rezilienţă şi articularea unui răspuns adecvat, România menţinându-şi statutul de furnizor şi garant de securitate în regiunea Mării Negre’, se mai arată în programul de guvernare al USR.