Securitatea şi stabilitatea din regiunea Mării Negre sunt în interesul naţional al SUA şi sunt critice în ceea ce priveşte securitatea Flancului estic, a declarat, miercuri, secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, în cadrul unei conferinţe de presă alături de omologul român, Nicolae Ciucă.
El a spus că ‘este evident că regiunea este vulnerabilă la agresiunea Rusiei şi am văzut asta din acţiunile ce au loc în estul Ucrainei, ocupaţia mai multor părţi ale Georgiei, militarizarea Mării Negre şi acţiunile provocatoare din aer şi de pe mare’.
‘Aş continua spunând că activităţile destabilizatoare din zona Mării Negre reflectă ambiţiile sale de a recâştiga o poziţie dominantă în regiune şi pentru a opri crearea unei Europe întregi, libere şi în pace. Din nou, regiunea Mării Negre face parte din interesul naţional al SUA şi vom fi concentraţi asupra ei şi vom continua să lucrăm cu partenerii noştri din regiune’, a adăugat secretarul american al Apărării.
Lloyd J. Austin III a mai spus că a discutat cu ministrul Nicolae Ciucă despre ‘aprofundarea cooperării cu aliaţii şi partenerii din zona Mării Negre pentru a descuraja şi apăra împotriva activităţilor maligne ale Rusiei în regiune’.
‘Cum am menţionat în timpul vizitei mele la Kiev, SUA vor continua să ofere asistenţă pentru a consolida capabilităţile maritime ale României, Bulgariei, Ucrainei şi Georgiei, pentru a susţine aceste eforturi’, a subliniat el. Totodată, a evidenţiat că postura SUA în regiune continuă să fie un ‘factor credibil de descurajare’ a acţiunilor Rusiei şi face ca forţele NATO să opereze mai eficient dacă descurajarea nu are efect.
‘Şi acest lucru reiese din angajamentul nostru de a menţine misiunile noastre militare rotative. Continuăm să avem aproximativ 1.000 de militari, prin rotaţie, în România (…), uneori participăm în această ţară la exerciţii şi intenţionăm să continuăm aceste activităţi’, a arătat el.
Secretarul Apărării a afirmat că preţuieşte ‘parteneriatul şi cooperarea extraordinare’ din partea României în ceea ce priveşte securitatea regională.
Înaltul oficial american a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.
Ulterior, el va merge la baza militară de la Mihail Kogălniceanu.
Vizita în România a secretarului american al Apărării face parte dintr-un turneu care include Georgia şi Ucraina, înainte de participarea la reuniunea NATO de la Bruxelles, care începe joi.