Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bistriţa, Gabriel Lazany, consideră că singura soluţie pentru a combate efectele grave ale valului al patrulea al pandemiei de COVID-19 este ca medicii de familie să fie lăsaţi să prescrie tratamentul antiviral necesar pacienţilor încă din faza incipientă a bolii, având în vedere că, în momentul în care se ajunge la spital, cazurile sunt foarte grave, iar mortalitatea este ridicată.
Lazany a criticat, în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural Bistriţa-Năsăud de miercuri, accentul care se pune pe crearea de paturi la Terapie Intensivă, pe care îl consideră ‘o nebunie’.
‘Valul patru a îngenuncheat sistemul de sănătate din România. (…) A început, de anul trecut, nebunia- că nu-i pot spune altfel – secţiilor şi paturilor de Terapie Intensivă. La fiecare videoconferinţă, mesajul a fost: faceţi paturi de Terapie Intensivă. De ce? V-aţi uitat pe cifre, pe statistici? Când ajungi la Terapie Intensivă, se moare. Peste 90% dintre pacienţii intubaţi au decedat – nu în Bistriţa, în ţară; peste 70% dintre cei neintubaţi – nu în Bistriţa, în ţară. Dacă cifrele ar fi fost invers şi 90% dintre pacienţi ar fi fost salvaţi, aş fi înţeles această nebunie şi am fi făcut orice să facem paturi de Terapie Intensivă. Nu asta este soluţia’, a spus managerul SJU Bistriţa.
Managerul spitalului bistriţean cere ca medicii de familie să fie ‘introduşi în luptă’, iar tratamentul antiviral specific COVID-19 să fie disponibil încă de la debutul bolii.
‘Am spus-o, o repet de peste un an de zile: daţi drumul la tratamentul antiviral din zona de prespital, introduceţi în luptă medicina de familie. Faceţi protocoale de tratament pe care să le poată prescrie medicii de familie, să nu trebuiască să ajungă pacienţii în spital. Trebuie să se trateze din fază incipientă. Noi nu învăţăm chiar nimic?’, a afirmat Lazany.
Potrivit datelor prezentate de managerul SJU Bistriţa, de la debutul valului al patrulea al pandemiei, în această unitate spitalicească au fost internaţi 684 de pacienţi cu COVID-19, dintre care 282 au decedat, ceea ce reprezintă un grad de mortalitate de 41,23%.
De altfel, pacienţii cu COVID decedaţi la spitalul bistriţean în ultimele două luni reprezintă peste 31,4% din totalul deceselor înregistrate în această unitate la astfel de pacienţi, de la debutul pandemiei.
SJU Bistriţa este unitate suport COVID, alături de alte două spitale orăşeneşti din judeţul Bistriţa-Năsăud, cele din Năsăud şi Beclean.