Senatorii au adoptat, miercuri, OUG 89/2021 care are ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.
S-au înregistrat 69 de voturi ‘pentru’ şi 60 ‘împotrivă’.
Proiectul a fost adoptat cu un amendament care prevede că ‘în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii’.
Potrivit expunerii de motive, ‘luând act de faptul că în prezent nu există un cadru legal primar pentru asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi televiziune, în cazul încetării mandatelor stabilite prin hotărâre a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, se impune completarea în consecinţă a prevederilor art. 46 din Legea 41/1994, în sensul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează, ca urmare a ajungerii la termen, mandatul directorului general interimar se prelungeşte pentru maximum două perioade succesive de maximum 45 de zile, până la numirea Consiliului de administraţie, dar fără a depăşi cu mai mult de 30 de zile prima zi a următoarei sesiuni ordinare a Parlamentului’.
În cadrul dezbaterilor, Lucian Romaşcanu, liderul grupului social-democrat din Senat, a afirmat că amendamentul admis în cadrul comisiei de specialitate nu dă un termen precis şi este ‘probabil neconstituţional’, menţionând că PSD votează împotrivă.
‘A face un amendament care nu dă un termen precis este probabil neconstituţional şi vom analiza contestarea la Curte (n.r. – Curtea Constituţională) a acestei legi de aprobare a ordonanţei. Incompetenţa dusă la extrem a actualului Guvern şi a actualei majorităţi parlamentare n-au fost în stare să ducă la capăt o procedură de numire a conducerilor acestor instituţii, cum este cazul şi Institutului Cultural Român (ICR), care a beneficiat de incompetenţa crasă a ministerelor şi au lăsat în aprilie, fără conducere, ICR. Este un abuz extrem de periculos, analizăm dacă îl vom contesta la Curte (…). Conducerea TVR va putea funcţiona prin Comitetul director, iar ordonator de credite cred că va putea deveni directorul economic’, a susţinut Romaşcanu.
El a criticat, totodată, proiectul legislativ care vizează înlocuirea legii privind SRTV şi SRR, ce se află în Camera Deputaţilor, şi care va duce la ‘creşterea gradului de politizare’ a conducerilor celor două instituţii media.
‘Ca un mesaj pentru viitor, legea care circulă acum prin Parlament, pentru a o înlocui pe celebra 41, este foarte proastă şi ea. Şi dacă punem peste faptul că nu este bună pe acela de creştere iarăşi a gradului de politizare a conducerii TVR şi Radio, această lege va trebui să fie respinsă în Parlament. Ea a fost modificată, există în Camera Deputaţilor, s-a preferat o altă formulă prin care şi directorii executivi, directorii generali, care se separă de preşedinte ca funcţii, devin titulari de sinecuri politice. În loc de doi oameni numiţi politic vom avea patru. Vom lupta ca acea lege să cadă şi vom vota contra acestui amendament, care este, în viziunea noastră, neconstituţional’, a menţionat Romaşcanu.
În replică, senatorul Daniel Fenechiu, liderul grupului parlamentar al PNL, a afirmat că adoptarea acestui proiect legislativ este singura soluţie pentru deblocarea situaţiei în care se află conducerile instituţiilor în cauză.
‘Reglementarea este necesară, vreau să-i reamintesc domnului Romaşcanu că, potrivit unui principiu de drept, interimarii nu pot mandata pe nimeni. Această speţă am mai avut-o în urmă cu câţiva ani de zile şi lucrurile au fost blocate. Singura soluţie pentru a debloca această situaţie în care se găsesc TVR-ul şi Radioul este adoptarea acestui proiect de lege’, a punctat Fenechiu.
În intervenţia sa, senatorul Turos Lorand, liderul grupului UDMR, a subliniat faptul că responsabilitatea adoptării acestui proiect revine tuturor parlamentarilor.
‘Această modificare a ordonanţei prin legea de adoptare este necesară, e o situaţie pe care trebuie să o rezolvăm, practic, de pe o zi pe alta. În ceea ce priveşte responsabilitatea Parlamentului în a rezolva această situaţie, conform legii, prin numirea Consiliului de Administraţie, respectiv, preşedinte – director general, cred că cu toţii avem această responsabilitate, inclusiv colegii din opoziţie. Eu cred că, în loc să găsim probleme politice, să ne aşezăm cu toţii la masă şi, aşa cum aţi propus, domnule Romaşcanu, iniţierea procedurii privind numirea conducerii ICR, putem împreună să declanşăm procedura de numire a membrilor CA din SRR şi SRTV’, a arătat senatorul UDMR.
Proiectul iniţiat de Guvern privind aprobarea OUG nr.89/2021 pentru completarea art.46 al Legii 41/94 privind organizarea şi funcţionarea SRTV şi SRR face parte din categoria legilor organice, Senatul fiind for decizional.