Acasă55PSD, despre proiectul privind certificatul COVID: Condiţiona dreptul la muncă şi ar...

PSD, despre proiectul privind certificatul COVID: Condiţiona dreptul la muncă şi ar fi dat naştere unor discriminări

PSD consideră că proiectul de lege privind prezentarea certificatului digital al UE privind COVID-19 la locul de muncă de către personalul unităţilor sanitare publice este neconstituţional şi ‘dă naştere unor grave discriminări’ între angajaţii din sectorul public şi cei de la privat.

‘PSD a pus STOP proiectului de lege iniţiat de PNL care condiţiona dreptul la muncă! PSD a reuşit să oprească adoptarea unei legi neconstituţionale, care ar fi dat naştere unor grave discriminări între angajaţii din sectorul public şi cei de la privat, dar şi între diverse categorii socio-profesionale. Acest proiect ar fi produs dezechilibre grave în sectoarele critice din prima linie în combaterea pandemiei. Impunerea unei astfel de măsuri, în plin vârf al pandemiei, ar fi adâncit catastrofa sanitară actuală. Votul PSD a fost decisiv. Toţi senatorii PSD au votat împotriva acestui proiect de lege, în forma susţinută de PNL, UDMR şi USR’, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES de PSD.

Potrivit sursei citate, amendamentul PSD, conform căruia ‘statul, respectiv angajatorul ar fi trebuit să suporte costurile testelor efectuate angajaţilor pe o perioadă de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii’, a fost respins în Comisia de sănătate, ‘dominată de majoritatea de dreapta’.

‘PSD sprijină recomandările Uniunii Europene în ceea ce priveşte controlul pandemiei, dar nu este de acord cu derapaje care adâncesc criza sanitară’, se spune în comunicat.

Plenul Senatului a respins, miercuri, un proiect potrivit căruia personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19.

Proiectul a fost respins cu 67 de voturi ‘pentru’, 60 ‘contra’ şi două abţineri.

Potrivit formei iniţiatorilor, parlamentari de la PNL şi UDMR, propunerea legislativă stipulează că certificatul atestă îndeplinirea uneia dintre următoarele condiţii: trecerea a cel puţin 10 zile de la vaccinarea cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2; trecerea prin boală şi încadrarea între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu acest virus şi rezultatul negativ certificat al unui test RT-PCR (valabilitate 72 ore) sau antigen rapid (48 de ore).

Proiectul de act normativ prevede că personalul unităţilor sanitare publice şi private, aflate în subordinea sau coordonarea Ministerului Sănătăţii, din cadrul caselor de asigurări de sănătate, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne şi unităţilor subordonate, precum şi din cadrul laboratoarelor de analize medicale este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital al UE privind COVID-19.

Printr-un amendament, a fost adăugat personalul unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă şi persoanele fizice care activează ca furnizori de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks