AcasăStiri generaleHarghita: Aproximativ 48% dintre unităţile şcolare au început cursurile în format fizic

Harghita: Aproximativ 48% dintre unităţile şcolare au început cursurile în format fizic

Aproximativ 48% dintre unităţile şcolare din Harghita şi-au reluat luni activitatea în format fizic, arată datele puse la dispoziţie de inspectorul şcolar general adjunct, Cristinel Glodeanu.

Acesta a precizat, pentru AGERPRES, că procentul nu este unul mulţumitor şi se doreşte să crească, motiv pentru care a făcut apel către colegii săi din unităţile de învăţământ să se informeze din surse credibile şi să ia decizia privind imunizarea în concordanţă cu ceea ce spun specialiştii din domeniul medical.

‘În judeţul Harghita, avem 66 de unităţi care de astăzi (luni – n.red.) au început activitatea în format fizic şi 71 care sunt în format online. Avem un procent de 48 la sută, ceea ce nu este mulţumitor pentru noi. Ne dorim ca procentul să crească şi pe această cale aş vrea să fac un apel către colegii noştri, profesori, directori, să-i rugăm, în primul rând, să se informeze din surse credibile, surse autorizate, pentru că ceea ce pot eu să observ este că singura soluţie de a trece prin această pandemie este vaccinarea. (…) Ne facem, încă o dată, această datorie de suflet de a-i îndemna, e adevărat că decizia o ia fiecare, separat, dar să o ia după ce a studiat şi a analizat surse credibile şi nu fake news-uri, pentru că, la un moment dat, avem o mare problemă cu acest fake news-uri, care creează o dezinformare în rândul colegilor’, a declarat inspectorul şcolar general adjunct.

Cristinel Glodeanu a arătat că acest procent, de 48%, se datorează, în primul rând, faptului că rata de vaccinare în rândul personalului nedidactic este mult mai mică decât cea din rândul personalului didactic şi didactic auxiliar, ceea ce a dus la scăderea procentului de vaccinare la nivelul şcolilor.

Potrivit sursei citate, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita este vaccinată în procent de sută la sută, iar rata de imunizare în rândul angajaţilor instituţiei se apropie de 80%.

Acesta a făcut un apel şi la angajaţii unităţilor şcolare din zonele izolate să îşi anunţe intenţia de imunizare, pentru a se organiza deplasarea lor la centrele de vaccinare.

‘În judeţul Harghita, datorită reliefului geografic, avem zone izolate şi, din păcate, poate şi condiţiile sunt greu accesibile. (…) Este important ca cei care doresc să se vaccineze să-şi anunţe intenţia. Deci, în momentul în care intenţia există, soluţii se pot găsi. Şi facem un apel, şi pe această cale, de a fi sprijiniţi toţi acei profesori, personal didactic care doresc să se vaccineze, chiar şi elevii care doresc şi au încuviinţarea părinţilor de a se vaccina, să anunţe directorii unităţilor de învăţământ, pentru a fi sprijiniţi în vederea deplasării la cel mai apropiat centru de vaccinare şi să poată să se vaccineze, în primul rând pentru sănătatea proprie şi în al doilea rând pentru a-i proteja şi pe ceilalţi cu care vin în contact direct’, a conchis Cristinel Glodeanu.

Din cele 66 de unităţi şcolare care luni şi-au reluat activităţile în format fizic, trei sunt şcoli speciale, respectiv cele de la Bilbor, Ocland şi Miercurea Ciuc, în cazul cărora nu se ţine cont de procentul de vaccinare a angajaţilor, acesta fiind sub 60%.

Datele statistice arată că cea mai mica rată de vaccinare din Harghita se înregistrează la şcoala gimnazială din Valea Rece, unde s-a imunizat doar 17,14% din personal.

De asemenea, există multe şcoli din mediul rural, dar şi grădiniţe, inclusiv din municipii, unde procentul de vaccinare nu a ajuns nici la 50%.

Cea mai mare rată de vaccinare din judeţ se înregistrează la Grădiniţa de pe lângă UM01788 ‘Prichindeii’, din Lunca de Sus, unde toţi angajaţii sunt vaccinaţi. De asemenea, cel mai mare procent de imunizare din rândul şcolilor gimnaziale se înregistrează la şcoala ‘O.C Tăslăuanu’, din comuna Bilbor, unde s-au vaccinat 96,3% dintre angajaţi, iar în ceea ce priveşte liceele harghitene, cea mai mare rată de vaccinare, de 88%, se înregistrează la Liceul Teoretic ‘Sfântu Nicolae’ din Gheorgheni.

Rata se vaccinare în rândul angajaţilor din sistemul de educaţie din Harghita este, luni, de 55.78%. AGERPRES / (AS – autor: Gina Ştefan, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks