Aproape 250 de familii sau persoane singure, cu venituri mici, din Deva au solicitat Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS) ajutorul pentru încălzirea locuinţei şi suplimentul pentru energie, în prima săptămână de la debutul programului de depunere a cererilor de sprijin financiar, a informat marţi Primăria Deva.
Autorităţile se aşteaptă ca în această iarnă numărul cererilor de ajutor financiar pentru încălzirea locuinţei să crească de circa patru ori şi să ajungă la aproximativ 1.000 de solicitări, în contextul majorării nivelului de venituri până la care se acordă subvenţia.
‘Ajutorul pentru încălzirea locuinţei se acordă conform Legii consumatorului vulnerabil, pe o perioadă de 5 luni (noiembrie 2021 – martie 2022), familiilor cu un venit mediu net lunar de maximum 1.386 lei/persoană sau persoanelor singure cu venit mediu net de maximum 2.053 lei/lună. De anul acesta, familiile şi persoanele singure cu venituri mici beneficiază şi de suplimentul pentru energie, care se acordă pe 12 luni, diferenţiat, în funcţie de sursa de energie utilizată’, a precizat Primăria Deva.
Persoanele care depun cererile şi documentele doveditoare pentru ajutorul de căldură până la data de 20 noiembrie vor beneficia de aceste subvenţii începând cu luna în curs. Cererile depuse după data de 20 noiembrie vor fi onorate începând cu luna următoare.
Actele necesare pentru obţinerea ajutorului de încălzire şi a suplimentului pentru energie, valoarea subvenţiilor, dar şi lista bunurilor care conduc la excluderea acordării acestora pot fi consultate pe site-ul oficial al Primăriei Deva.
Locuitorii municipiului Deva nu mai beneficiază de apă caldă şi căldură în sistem centralizat, după ce termocentrala Mintia a fost oprită în luna martie din lipsa cărbunelui. Populaţia şi instituţiile publice care primeau agent termic din sistemul de termoficare au recurs la montarea de centrale termice individuale sau se folosesc de alte surse de căldură. AGERPRES / (AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)