Aproximativ 13.500 cetăţeni străini au încercat, în primele zece luni ale anului, să treacă ilegal graniţa de stat, dintre care 8.000 pe sensul de intrare şi 5.400 pe sensul de ieşire din România, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Române, Fabian Bădilă.
‘O analiză în ceea ce priveşte migraţia ilegală indică faptul că ţara noastră rămâne, în continuare, o zonă de tranzit pentru migranţii ilegali, în drumul acestora spre statele din vestul Europei. (…) Şi în perioada următoare se vor menţine măsurile dispuse de PFR în vederea limitării numărului de persoane care intenţionează să intre în ţară prin trecerea ilegală a frontierei, fiind suplimentată şi folosită la capacitate maximă aparatura de observare pe timp de zi/noapte şi, în special, aparatura cu termoviziune. De asemenea, a fost întărit dispozitivul de supraveghere a frontierei de stat şi se acţionează în sistem integrat, prin desfăşurarea de acţiuni comune cu alte instituţii ale MAI – Poliţie, Jandarmerie, Inspectoratul General pentru Aviaţie’, a precizat Bădilă, prezent alături de ceilalţi purtători de cuvânt ai structurilor MAI la sediul ministerului, pentru o declaraţie de presă.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei de Frontieră, în ultima săptămână, au descoperit 51 de cetăţeni străini, majoritatea din India, Irak, Pakistan, Sri Lanka, Afganistan, care au încercat să treacă ilegal – 23 la graniţa cu Ungaria şi 28 la cea cu Serbia.
‘La nivelul ITPF Timişoara, în urma măsurilor de închidere a direcţiilor de deplasare ale migranţilor la frontiera cu Serbia, în această săptămână s-a reuşit prevenirea intrării în ţară a 1.700 de persoane. De asemenea, au fost desfăşurate acţiuni în sistem integrat pentru prevenirea migraţiei ilegale, fiind depistaţi 84 de cetăţeni străini care nu îşi justificau prezenţa în municipiul Timişoara, majoritatea fiind solicitanţi de azil care au fost îndrumaţi către centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări’, a precizat Fabian Bădilă.
El a mai informat că poliţiştii de frontieră români de pe nava maritimă de supraveghere ‘Ştefan cel Mare’ a Gărzii de Coastă, aflaţi în misiune FRONTEX, au participat la mai multe operaţiuni de salvare în Marea Mediterană, alături de autorităţile italiene. Au fost salvate peste 260 de persoane, de naţionalităţi diferite, dintre care aproximativ 100 de minori, care se aflau în pericol pe mare, pe ambarcaţiuni supraaglomerate.
Poliţiştii de frontieră, independent sau în colaborare cu inspectorii vamali ori reprezentanţi ai altor instituţii abilitate, au descoperit, totodată, peste 3,5 milioane de pachete cu ţigări, cu o valoare de 45,6 milioane lei, în primele 10 luni ale anului, a menţionat Bădilă.
Poliţiştii frontierişti au identificat, de la începutul anului, şi peste 170 cazuri de transport ilegal de deşeuri din Emiratele Arabe Unite, Bulgaria, Marea Britanie, Turcia, Germania, Grecia, Norvegia.
‘În urma verificărilor efectuate de autorităţile competente – Garda Naţională de Mediu, Direcţia Generală a Vămilor, etc., s-a stabilit faptul că mărfurile, în cantitate totală de peste 14.000 de tone, erau deşeuri, nu corespundeau cu datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, respectiv nu îndeplineau condiţiile legale de intrare din punct de vedere al legislaţiei de mediu, fapt pentru care nu li s-a permis intrarea pe teritoriul României’, a explicat oficialul Poliţiei de Frontieră.