AcasăStiri generaleVâlcea: CJ a ajuns la o înţelegere cu proprietara Culei Greceanu; 400.000...

Vâlcea: CJ a ajuns la o înţelegere cu proprietara Culei Greceanu; 400.000 de euro – suma pentru cumpărarea imobilului

400.000 de euro este suma pe care reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea au convenit să o plătească pentru cumpărarea Culei Greceanu, monument istoric de categoria A, aflat în componenţa Complexului Muzeal Măldăreşti.

Un proiect de hotărâre în acest sens va fi supus aprobării consilierilor judeţeni în şedinţa de vineri.

Conducerea CJ Vâlcea precizează că aceasta este înţelegerea la care au ajuns săptămâna trecută cu proprietara Ileana Emilia Greceanu-Anghel-Acasandri, după mai multe runde de negocieri pe care le-au purtat pentru cumpărarea culei. Imobilul a fost retrocedat în natură în anul 2007, prin decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, urmaşilor boierilor din Măldăreşti şi de aproape 10 ani, de când Ministerul Culturii şi-a declinat interesul de a exercita dreptul de preempţiune asupra lui, a fost pus în vânzare printr-o casă de licitaţii.

Negocierile pentru cumpărarea acestui monument istoric, care a fost menţinut ca muzeu în tot acest timp prin închirierea de la proprietară, au fost reluate anul trecut, în primăvara acestui an administraţia judeţeană alocând din bugetul judeţului şi fondurile necesare pentru achiziţionarea şi păstrarea lui în circuitul muzeal.

‘Cu eforturi considerabile din partea actualei administraţii, pentru prima oară în decursul negocierilor purtate între părţi, Consiliul Judeţean Vâlcea a aprobat în şedinţa ordinară din 21 aprilie 2021, conform Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 91 din 21 aprilie 2021, fonduri pentru realizarea următoarelor trei obiective de investiţii: elaborare raport de evaluare Cula Greceanu (11,90 mii lei), restaurare, dotare şi punere în valoare a ansamblului Cula Greceanu (300 mii lei) şi achiziţie imobil Cula Greceanu (2.330 mii lei). (…) Actualmente, judeţul Vâlcea are doar câteva monumente de arhitectură civilă în patrimoniu şi acelea, cu excepţia Conacului Bălcescu, nu sunt accesibile publicului vizitator, fiind pensiuni sau locuinţe private (conacul Otetelişanu, conacul Pleşoianu, conacul Opran etc), niciunul însă de valoarea şi importanţa Culei Greceanu. Pierderea acesteia nu ar însemna numai diminuarea unui patrimoniu şi aşa destul de înjumătăţit de retrocedări abuzive, dar mai ales ar presupune ştergerea unui părţi din trecutul şi istoria acestor locuri’, se arată în referatul care însoţeşte proiectul CJ Vâlcea, pentru aprobarea cumpărării culei cu 400.000 de euro.

Cula Greceanu, care cuprinde construcţia în sine de circa 300 mp, un teren de 5.350 mp şi o anexă în suprafaţă de 135 mp, este înscrisă în Lista Monumentelor Istorice de clasă A, de importanţă naţională şi universală, având o vechime de peste cinci secole.

În patrimoniul muzeal se află din 1956, ca parte a Complexului Muzeal Măldăreşti, alături de Cula Duca (construită în anul 1812 de Gheorghiţă Măldărescu şi vândută în 1907 lui I.G. Duca) şi de Casa memorială I.G. Duca (construită în 1912 de fostul premier al României).

De valoare artistică este şi fresca de la etaj realizată în 1934 de ultima descendentă directă a boierilor care au deţinut cula, pictoriţa Olga Greceanu, şi care ilustrează, după modelul ctitorilor de biserici, întregul neam al Măldăreştilor şi Grecenilor. În plus, deşi stă în picioare de peste 500 de ani, pe dinafară construcţia este neschimbată, motiv pentru care a fost remarcată şi folosită des şi în producţiile cinematografice româneşti, aici turnându-se filme ca ‘Neînfricaţii”, ‘Drumul oaselor’, ‘Iancu Jianu haiducul” sau Aferim.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks