Cele două steaguri ale Marii Loji Naţionale din România de la 1923, în original, sunt expuse, de joi, în premieră naţională la Oradea în singurul muzeu din ţară dedicat francmasoneriei şi printre puţinele din lume, obiectivul turistic Templul Francmasoneriei.
‘Special în această expoziţie sunt cele două steaguri pe care le-am adus de la Bucureşti şi sunt expuse pentru prima dată în România. E o premieră naţională aici, la Oradea, expunerea celor două steaguri, care sunt piese foarte rare şi ne bucurăm că am reuşit să le scoatem la lumină să le vadă lumea pentru prima dată la Oradea, după care o să se vadă şi la Bucureşti când va fi finalizat şi acolo un muzeu dedicat’, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul Arhivelor Naţionale ale României, dr. Cristian Aniţa.
Acesta a precizat că steagurile nu sunt restaurate, aflându-se în forma în care s-au păstrat timp de aproape o sută de ani. Deşi nu este obiectul de activitate al Arhivelor Naţionale, care păstrează documente, directorul Aniţa a precizat că, în fondul arhivistic Francmasoneria Română deţinut la Bucureşti şi alcătuit din câteva sute de dosare, există şi câteva artefacte ale Francmasoneriei care au fost păstrate.
‘Este vorba despre aceste două steaguri, un vârf de hampă, un şorţ masonic şi alte câteva însemne. Am zis să aducem aici câteva din aceste lucruri spectaculoase, în acest muzeu unic în România’, a mai spus directorul Aniţa.
În expoziţia vernisată joi se găsesc şi o serie de documente de corespondenţă din perioada 1876 – 1900 ale Lojii Regelui Sfântul Ladislau, care nu au mai fost prezentate publicului şi cercetate până în prezent. Majoritatea sunt în limba maghiară, germană şi franceză şi fac parte din patrimoniul Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Bihor, acestea fiind supuse unui amplu proces de restaurare pentru a putea fi expuse, după cum a menţionat directorul Mihai Georgiţă.
La vernisaj au mai participat şi directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor, Angela Lupşea şi viceprimarul municipiului Oradea, Arina Moş.
O contribuţie importantă la realizarea expoziţiei a avut-o şi profesorul Sorin Mărgărit, din Bucureşti, colaborator al Arhivelor Naţionale, dar şi al autorităţilor locale orădene.
Exponatele au fost aduse la Oradea în cadrul unui parteneriat, pentru anul 2021, între Arhivele Naţionale şi Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor.
Expoziţia va fi deschisă publicului până în 30 septembrie 2022. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)