Cei doi operatori care vor deszăpezi drumurile judeţene din Braşov în această iarnă vor trebui să aibă, la 1 decembrie, în bazele de lucru de pe raza judeţului, aproximativ 7.000 de tone de material antiderapant, şi, de asemenea, trebuie să fie pregătite cu utilajele şi personalul de specialitate, ordinul de intrare în baze intrând în vigoare sâmbătă.
Odată cu acest ordin, Consiliul Judeţean Braşov a transmis firmelor prestatoare şi comenzile de aprovizionare cu material antiderapant a bazelor de deszăpezire, se arată într-un comunicat remis, vineri, AGERPRES.
Potrivit legislaţiei în domeniu, până la 1 decembrie operatorii trebuie să aibă la dispoziţie 50% din cantitatea totală de sare şi nisip prevăzută pentru sezonul 2021-2022, urmând ca, până la sfârşitul anului, stocurile să fie suplimentate până la 75%, ţinându-se cont de evoluţia vremii.
Pentru zona Braşov – Zărneşti – Bran, firma braşoveană SC Morani Construct SRL, a cărei bază principală se găseşte la Zărneşti şi care este susţinută de un punct de lucru amplasat la Braşov, va trebui să aibă şase autobasculante şi un unimob echipate cu lamă şi dispozitiv de răspândire nisip şi sare (RNSP), dar şi un buldoexcavator, cu personalul aferent tuturor acestor utilaje. Totodată, până la 1 decembrie baza de deszăpezire va trebui aprovizionată cu 900 tone de sare şi 2.100 tone de nisip.
În zona Şercaia – Făgăraş – Cincu, unde va acţiona SC Diferit AG SRL, baza principală este situată în comuna Recea, aici urmând să acţioneze trei autobasculante dotate cu lamă şi RNSP, precum şi un încărcător, în timp ce la Făgăraş, unde este amenajat punctul de sprijin, vor fi pregătite un buldoexcavator şi două autobasculante prevăzute cu lamă şi RNSP. La 1 decembrie, baza de deszăpezire va trebui să dispună de 750 tone de sare şi 1.750 tone de nisip.
În ce priveşte zona Rupea, unde drumurile judeţene vor fi deszăpezite tot de firma clujeană Diferit AG SRL, în baza principală de lucru situată pe raza oraşului Rupea vor fi disponibile un încărcător şi patru autobasculante echipate cu lamă şi RNSP, iar în punctul de sprijin stabilit la Făgăraş vor fi mobilizate un buldoexcavator şi două autobasculante cu lamă şi RNSP. Şi pentru această zonă, la 1 decembrie vor trebui asigurate 745 tone de sare, 1.720 tone de nisip şi 100 de tone de clorură de calciu.
‘În cazul în care condiţiile meteorologice vor deveni nefavorabile, numărul de utilaje şi cantităţile de material antiderapant vor fi suplimentate corespunzător, astfel încât drumarii să facă faţă necesităţilor şi să asigure circulaţia rutieră în condiţii cât mai bune. Angajaţii serviciului de specialitate din cadrul Consiliului Judeţean responsabili de zone vor fi pe teren şi în această iarnă pentru a verifica modul cum se vor desfăşura intervenţiile, în aşa fel încât să evităm blocarea drumurilor şi izolarea unor localităţi’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, în comunicatul citat. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)