AcasăStiri generaleBihor: Consiliul Local Oradea a aprobat un credit de la BEI de...

Bihor: Consiliul Local Oradea a aprobat un credit de la BEI de 40 milioane de euro pentru proiecte ale municipalităţii

Consiliul Local Oradea a aprobat, vineri, contractarea unei finanţări rambursabile externe de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) în valoare de 40.400.000 euro, fonduri dedicate unui portofoliu de proiecte ale municipalităţii. a informat vineri, într-un comunicat.

‘Având în vedere colaborarea de 13 ani pe care o avem cu Banca Europeană de Investiţii, putem beneficia de o finanţare flexibilă cu costuri foarte bune. Am decis să mergem pe finanţare de portofolii de proiecte. Astfel, dacă pe parcurs vom putea finanţa unele din aceste proiecte pe alte surse, cum ar fi pe fonduri europene, le vom înlocui cu alte proiecte care aduc dezvoltare oraşului. Avantajul pe care îl avem este că putem demara procedurile de licitaţie publică înainte de a avea asigurată finanţarea’, a declarat edilul Florin Birta, conform unui comunicat transmis de Primăria Oradea.

Ca exemple, acesta a amintit construcţia Podului Centenarului sau reabilitarea străzii Vasile Alecsandri, proiecte demarate prin credit de la Banca Europeană de Investiţii, dar care au primit apoi finanţare pe fonduri europene şi au fost înlocuite cu alte proiecte, respectiv cu proiectul reabilitării clădirii Primăriei Oradea, a Bazinului Olimpic şi cu construcţia celor două cămine studenţeşti din campusul universitar.

Consiliul Local a aprobat, în luna mai, mai multe strategii care cuprind viziunea municipalităţii orădene pe termen scurt, mediu şi lung în ceea ce priveşte realizarea de investiţii care să asigure dezvoltarea economică a oraşului, astfel încât nivelul calităţii vieţii locuitorilor să crească. Este vorba de actualizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană a Municipiului Oradea, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă la nivelul Polului de Dezvoltare Urbană Oradea şi Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă al Municipiului Oradea.

Realizarea investiţiilor cuprinse în cele trei documente strategice presupune alocarea unui nivel important de resurse financiare, peste nivelul pe care-l poate aloca municipiul din veniturile proprii.

Prin urmare, executivul local a identificat ca sursă de finanţare contractarea unei finanţări de la Banca Europeana de Investiţii (BEI), instituţie care acordă credite cu dobândă scăzută pentru proiecte viabile ce se înscriu în linia obiectivelor politice ale Uniunii Europene privind îmbunătăţirea infrastructurii.

Astfel, s-au demarat negocierile pentru finanţarea unui portofoliu de proiecte în valoare de 144.520.000 euro, pentru contractarea de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) a unei finanţări rambursabile de maxim 40.400.000 euro. Această sumă ar urma să fie acordată în două contracte de finanţare rambursabilă, valoarea maximă a finanţării rambursabile pentru primul contract fiind de 19.500.000 euro, iar pentru al doilea de 20.900.000 euro, menţionează sursa citată.

Proiectele care vor fi finanţate prin acest credit sunt proiecte mari de infrastructură, precum: Iluminat public inteligent în oraşul Oradea, Alinierea vehiculelor de transport public Oradea la cerinţele de dezvoltare durabilă (achiziţionare autobuze), Modernizarea Parcului 1 Decembrie, Modernizarea Parcului Libertăţii, amenajarea Piaţetei Independenţei, Construire de drumuri colectoare şi pasaj pentru Centrul de Transport Intermodal, Creşterea mobilităţii şi sporirea siguranţei rutiere prin amenajare denivelată a intersecţiilor în zona str. Alexandru Cazaban – str. Meşteşugarilor cu str. Ovidiu Densuşianu şi magistrala C.F Timişoara – Arad – Oradea.

‘Municipiul Oradea are avantajul de a se califica pentru contractarea acestei finanţări, având în vedere istoricul bun privind finanţarea proiectelor Municipiului Oradea de către Banca Europeană de Investiţii, ca beneficiar al unor calificative de rating acordate de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings – ce reconfirmă viziunea Fitch asupra performanţelor financiare robuste ale municipiului Oradea şi asupra capacităţii de a contribui la progresul economiei locale’, se afirmă în comunicatul Primăriei Oradea.

De menţionat că, în condiţiile contractării de către municipiu a acestei finanţări, gradul de îndatorare al Municipiului Oradea se menţine sub limita legală de 30% din veniturile proprii.

Finanţarea rambursabilă va avea o maturitate de până la 22 de ani, o perioadă de graţie de până la 5 ani, o perioadă de trageri de până la 48 de luni, în conformitate cu oferta indicativă transmisă de Banca Europeană de Investiţii. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks