AcasăStiri generaleArad: O statuetă veche de 100 de ani, expusă pentru a marca...

Arad: O statuetă veche de 100 de ani, expusă pentru a marca relaţiile diplomatice bilaterale româno-japoneze

O statuetă japoneză care are o vechime de aproximativ 100 de ani, care o înfăţişează pe zeiţa budistă Kannon, confecţionată din porţelan şi pictată manual, este exponatul lunii decembrie la Complexul Muzeal Arad, care marchează astfel împlinirea unui secol de relaţii diplomatice între România şi Japonia.

Reprezentanţii muzeului au dorit să prezinte publicului această statuetă, achiziţionată în 1956, pentru ‘a marca, într-un mod simbolic, împlinirea a 100 de ani de la stabilirea legaţiei României la Tokyo şi de la debutul relaţiilor diplomatice dintre cele două state’.

‘Delicata statuetă japoneză, din porţelan, o înfăţişează pe zeiţa budistă Kannon, cea care personifică bunătatea şi compasiunea, fiind, din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai venerate divinităţi din Asia de Est. Piesa datează de la sfârşitul epocii Meiji, fiind produsă în jurul anului 1900. Kannon poartă o mantie albă şi ţine în mână o sutra. Maniera în care este redată trădează originea indiană a acestei zeităţi, a cărui cult a ajuns în Japonia în secolul al VI-lea, odată cu religia budistă. Kannon este considerată o Bodhisattva, o fiinţă capabilă să atingă Nirvana dar care refuză, din compasiune pentru ceilalţi semeni, pe care doreşte să îi ajute să facă, la rândul lor, acest pas spiritual’, a declarat, vineri, Ioan Colta, curator de artă asiatică şi restaurator în cadrul Complexului Muzeal Arad.

El a vorbit şi despre maniera în care sunt decorate veşmintele zeiţei, ‘una specifică porţelanului kutani’, care ‘denotă un mare rafinament estetic’.

‘Veşmântul alb este decorat cu flori de lotus, aspect care poate fi interpretat ca un simbol al purităţii’, a mai spus Ioan Colta.

Piesa face parte din colecţia de artă, fiind expusă la Muzeul de Artă Arad, de pe strada Gheorghe Popa de Teiuş, pe tot parcursul lunii decembrie. Muzeul este deschis publicului de marţi până duminică, între orele 9,00 şi 17,00. 

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks