Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a subliniat, luni, că legea fundamentală a ţării reprezintă ‘o adevărată Biblie’, care trebuie revizuită ‘cu responsabilitate, cu înţelepciune, cu simţul datoriei faţă de popor’.
‘În calitate de garant al supremaţiei Constituţiei (…) îmi permit să vă amintesc faptul că actul fundamental al ţării este o adevărată Biblie şi nu întâmplător fiecare dintre noi începem activitatea depunând jurământul de credinţă cu mâna pe Constituţie şi pe Biblie. Sărbătorim, astăzi, 30 de ani de la ‘momentul 0′, de la borna de stat a democraţiei româneşti, 30 de ani de la debutul unei perioade istorice pentru neamul românesc, a unei epoci dorită a fi de libertate şi speranţă, de încredere şi de entuziasm care să succeadă anilor lungi şi apăsători şi tenebroşi ai comunismului, 30 de ani de la adoptarea Constituţiei României’, a afirmat Dorneanu, în plenul Parlamentului, în şedinţa solemnă care a marcat 30 de ani de la adoptarea Constituţiei.
El a amintit că elaborarea unei noi legi fundamentale nu a fost deloc uşoară, având în vedere necesitatea de a scoate societatea din automatismele comportamentale şi atitudinile formate, fără voia sa, sub povara vremurilor, pe parcursul jumătăţii de secol petrecute în regimul comunist. De asemenea, era necesar să se imprime un suflu nou, democratic, în acord cu spiritul european, care să rezoneze cu aspiraţiile şi idealurile Revoluţiei din decembrie 1989 şi să se ofere, în acelaşi timp, mecanisme juridice concrete şi eficiente, care să răspundă aşteptărilor poporului, a explicat preşedintele CCR.
Valer Dorneanu a evidenţiat dorinţa membrilor Adunării Constituante de a elabora o lege fundamentală a statului român care să fie în concordanţă cu standardele internaţionale în materie, care să înglobeze patrimoniul democratic european şi care să înalţe viaţa juridică, politică şi economică a societăţii româneşti la un nivel similar celor al statelor cu sisteme democratice consolidate printr-o îndelungată tradiţie.
‘Adunarea Constituantă (…) a avut la dispoziţie pentru acest copleşitor demers creator un termen de 18 luni de la înfiinţare. Să apreciem şi să respectăm acest efort uriaş, realizat cu toată convingerea şi cu bună credinţă. Desigur că, fiind o creaţie umană, Constituţia noastră nu putea fi perfectă, ireproşabilă, dar conţinutul ei reuşeşte să ofere suficiente repere pentru construirea pe baza sa a unui sistem care să permită buna funcţionarea instituţiilor publice şi a vieţii politice, economice în ansamblul său. În timp, pe măsura evoluţiei sociale, a dezvoltării complexului de relaţii interumane şi interinstituţionale, a remodelării peisajului socio-politic, unele aspecte nu au mai corespuns noilor realităţi, diferite de cele avute în vedere în puterea constantă originală. Tocmai pentru acest motiv, a fost înscrisă în Constituţie posibilitatea revizuirii sale, iar anul 2003 a fost momentul în care s-a realizat o astfel de primenire a legii noastre supreme’, a adăugat Dorneanu.
El şi-a exprimat regretul că ideea revizuirii Constituţiei a fost utilizată ‘nu de puţine ori ca miză electorală’.
‘Dar revizuirea Constituţiei trebuie făcută cu responsabilitate, cu înţelepciune, cu simţul datoriei faţă de popor, cu intenţia sinceră de a aduce un beneficiu acesteia şi nu dintr-o dorinţă, chiar inspirată, unilaterală. Din păcate, însă, ideea revizuirii Constituţiei a fost utilizată nu de puţine ori ca miză electorală, lipsită de o serioasă acoperire sub aspectul motivaţiei şi a justificării raţionale, fiind transformată într-un instrument de manipulare în vederea obţinerii de capital electoral din promisiuni irealizabile. O astfel de atitudine distructivă nu face altceva decât să semene îndoială, să inducă o stare de incertitudine cu privire la ordinea constituţională, fragilizând însăşi construcţia democratică a statului. Din fericire, probabil anticipând asemenea iniţiative oportuniste, legiuitorul constant a instituit o procedură complexă de revizuire’, a explicat preşedintele CCR.
Potrivit acestuia, ‘ar trebui ca în lupta politică să se renunţe la ideea de a se da tot timpul vina pe pretinsele imperfecţiuni ale Constituţiei pentru nearealizările, pentru insuccesele clasei politice’.
‘Mecanismul statal va putea funcţiona perfect în baza actualei reglementări constituţionale dacă prevederile Legii fundamentale vor fi respectate atât în litera, cât şi în spiritul lor, domnia legii, care este o exigenţă esenţială a principiului statului de drept, ar trebui să fie un adevărat far călăuzitor pentru toţi participanţii la viaţa publică. (…) La mulţi ani Constituţiei României!’, a transmis Valer Dorneanu.