AcasăStiri generaleProiect al USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome şi companiilor naţionale

Proiect al USR pentru profesionalizarea conducerii regiilor autonome şi companiilor naţionale

Deputatul USR Cristina Rizea a depus o iniţiativă legislativă care limitează interimatele la conducerea instituţiilor şi companiilor publice, susţinând că realitatea ultimilor ani a dovedit că acestea sunt folosite pentru a ţine în funcţii anumite persoane cu ocolirea procedurilor de concurs.

‘De 30 de ani, România suferă de sindromul ‘La instituţia X îl punem pe Cutărescu că e de-al nostru’. Fără ca acel Cutărescu să dovedească, în urma unui concurs, că e cel mai bun pentru postul respectiv. Pur şi simplu pentru că legea, în forma actuală, permite acordarea şi reînnoirea fără limită a mandatelor provizorii ale directorilor şi ale administratorilor instituţiilor publice. Aceste mandate provizorii se acordă de către preşedinţi de CJ-uri, primari, miniştri. Deci, de către oameni de partid. Nu puţine sunt situaţiile în care cei numiţi răspund mai degrabă la comenzile de partid decât la nevoile de performanţă ale instituţiei publice pe care o conduc. Ce am propus eu, acum, este ca numirile să fie limitate, o persoană să nu poată avea mai mult de un mandat provizoriu’, susţine deputatul USR, potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, AGERPRES.

Cristina Rizea consideră că se impune şi obligativitatea ca anunţurile pentru funcţiile de conducere în instituţiile publice să fie făcute cunoscute unui public cât mai larg.

‘Avem foarte mulţi oameni capabili în România, care stau deoparte pentru că nu au posibilitatea de a accede la aceste posturi vacante, din motive care nu ţin de ei, printre care şi acela că anunţurile sunt făcute în publicaţii cu audienţă restrânsă. Pe legislaţia actuală, la regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale la care se vacantează unul sau mai multe posturi de administrator, autoritatea publică tutelară, respectiv Consiliul de Administraţie, după caz, poate proceda la desemnarea unor administratori provizorii, pe durata de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni. Similar, în cazul în care au fost delegate atribuţii de conducere a întreprinderii publice către directori, iar respectivul post de director rămâne vacant, Consiliul de Administraţie poate desemna un director provizoriu, pe durata de 4 luni, cu posibilitatea prelungirii, pentru motive temeinice, până la maximum 6 luni’, arată deputatul USR.

În practică, adaugă ea, sunt numeroase situaţiile în care aceeaşi persoană este numită pentru mai multe mandate provizorii de câte 6 luni, fără a se mai organiza proceduri de selecţie pentru directori cu puteri depline şi mandat de 4 ani. În plus, situaţiile de provizorat conduc la blocaje şi la imposibilitatea desfăşurării activităţii întreprinderii.

‘Proiectul de lege depus încurajează infuzia de noi specialişti, cu experienţă dobândită în alte domenii sau în sectorul privat, obligând autoritatea tutelară să deschidă cât mai mult aria de căutare a candidaţilor, astfel încât să fie atrase cele mai competente persoane care pot contribui la realizarea obiectivelor propuse. Concret, iniţiativa legislativă introduce obligaţia publicării anunţului de selecţie şi în mediul online, pe cel puţin două platforme sau site-uri specializate de recrutare şi pe prima pagină a site-ului regiei autonome, companiei sau societăţii naţionale, într-un loc vizibil la încărcarea paginii’, propune aceasta.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks