Sistemul judiciar din România are nevoie urgentă de reforme pentru o funcţionare eficientă, aceasta fiind una dintre concluziile dezbaterii intitulate ‘Soluţii pe termen scurt pentru degrevarea instanţelor de judecată’, organizată de deputaţii USR Oana Murariu şi Mihai Badea.
Potrivit organizatorilor, magistraţii, grefierii şi personalul auxiliar sunt copleşiţi de birocraţie, iar cetăţenii, din păcate, sunt nemulţumiţi când intră în contact cu sistemul judiciar.
Ca multe alte domenii din societatea românească, sistemul este sufocat şi, de aceea, se încearcă identificarea nu doar de soluţii pentru degrevarea instanţelor de judecată, care ar putea avea efecte pe termen lung, cum ar modalităţile alternative de soluţionare a diferendelor, ci şi soluţii de debirocratizare, care ar putea avea impact imediat, au apreciat cei doi parlamentari, moderatorii mesei rotunde.
‘Trebuie să identificăm şi astfel de măsuri, pentru că instanţele şi parchetele sunt sufocate şi trebuie să găsim diverse mecanisme prin care să putem ajuta sistemul judiciar – este rolul nostru de legiuitor. (…) Interesul public este să degrevăm instanţele prin diverse mecanisme şi interesul public trebuie să primeze’, a declarat deputatul Oana Murariu.
Potrivit deputatului Mihai Badea, una dintre marile probleme ale sistemului judiciar, la fel ca în alte domenii din România, este birocraţia. ‘Chiar dacă va mai trece destulă vreme până când vom adopta următoarele legi ale justiţiei, sunt câteva măsuri care pot fi adoptate mult mai repede şi care nu necesită modificarea acestor trei legi şi a altor norme, precum Codurile de procedură sau Codurile civil sau penal’, a spus Badea.
Participanţii la discuţii au analizat două propuneri – eliminarea susţinerilor pe scurt ale părţilor din cuprinsul hotărârii judecătoreşti în materie civilă, precum şi comunicarea hotărârilor judecătoreşti pe e-mail, măsuri în urma cărora s-ar putea simţi un impact imediat. Aceste propuneri au fost supuse consultării, cu scopul de a fi transformate în proiecte de lege.
La evenimentul care a avut loc la Palatul Parlamentului au fost prezenţi deputaţi, reprezentanţi ai judecătorilor, avocaţilor, ai instituţiilor şi asociaţiilor din domeniu, alţi invitaţi.