Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat miercuri că se lucrează, alături de medicii de familie, la un proiect care să permită testarea extinsă a persoanelor cu simptome COVID-19, dar şi tratamentul ambulatoriu al acestora.
‘Dezvoltăm, împreună cu medicii de familie, un proiect care să permită testarea extinsă la nivelul medicilor de familie a tuturor persoanelor care sunt simptomatice sau care au fost contacţi ai unor persoane infectate. De asemenea, procedurile legate de tratamentul, de evaluarea, pe de o parte, şi de tratamentul ambulatoriu al acestor pacienţi, încât presiunea pe spitale, într-o eventuală intensificare a circulaţiei virusului, să fie mai mică’, a declarat el în debutul şedinţei de guvern.
El a menţionat că la nivelul Ministerului Sănătăţii este analizată capacitatea de răspuns a spitalelor, fiind avut în vedere inclusiv accesul la servicii medicale al pacienţilor cu alte patologii decât COVID-19.
‘Trebuie să ţinem lucrurile sub control şi să nu avem cumva un val, un următor val care să ne pună probleme greu surmontabile. În acest context, evaluăm la Ministerul Sănătăţii, în momentul de faţă, capacitatea de răspuns la nivelul spitalelor. Avem un mecanism flexibil, adică în această perioadă ne preocupă accesul la servicii medicale pentru pacienţii cu alte patologii, pe măsură ce gradul de ocupare a spitalelor de către pacienţii COVID a scăzut şi facem lucrul acesta chiar în această săptămână’, a spus el.
Rafila a amintit că a participat, marţi, la reuniunea miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană, în cadrul căreia li s-a recomandat statelor membre intensificarea campaniilor de vaccinare, în contextul apariţiei variantei Omicron. În cadrul aceluiaşi eveniment s-a discutat despre introducerea de către toate statele membre a formularului de localizare a pasagerilor.
‘Va deveni obligatorie în cadrul Uniunii Europene şi e bine că noi o să operaţionalizăm acest lucru până pe data de 20 decembrie’, a mai spus ministrul Rafila.
La începutul şedinţei de guvern, premierul Nicolae Ciucă a cerut să fie luate măsuri pentru a asigura populaţiei medicamentele necesare şi serviciile medicale în secţiile ATI, în eventualitatea unui nou val de îmbolnăviri.
‘Cred că este nevoie să identificăm de acum ceea ce avem nevoie pentru valul 5 şi v-aş ruga să demarăm toate elementele de contract de asigurare a medicamentelor, de asigurare a serviciilor medicale în secţiile ATI şi, desigur, dacă există posibilitatea şi trebuie să existe posibilitatea, să îmbunătăţim tot ceea ce reprezintă ansamblul de activităţi pe baza experienţei pe care am avut-o trecând prin cele patru valuri până acum’, a spus şeful Executivului.