AcasăStiri generaleIaşi: Ediţia a VIII-a a Festivalului Teodorenii, dedicată lui Alecsandri

Iaşi: Ediţia a VIII-a a Festivalului Teodorenii, dedicată lui Alecsandri

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului ‘Teodorenii’, eveniment organizat de Biblioteca Judeţeană ‘Gh. Asachi’ Iaşi, miercuri şi joi, este dedicată marelui scriitor Vasile Alecsandri, de la a cărui naştere s-au împlinit în această vară două veacuri.

Purtătorul de cuvânt al Bibliotecii Judeţene ‘Gh Asachi’ Iaşi, Mihaela Morariu, a declarat că din cauza pandemiei, toate activităţile se se vor desfăşura exclusiv online. Acestea pot fi urmărite pe pagina de Facebook a bibliotecii.

În cadrul manifestărilor va fi organizat un Concursul de desene intitulat ‘La gura sobei’, Concursul de traducere şi retroversiune şi un concurs gastronomic intitulat ‘Cămara lui Păstorel’.

Reprezentantul Bibliotecii Judeţene Iaşi a amintit că Vasile Alecsandri a fost şi diplomat, om politic, creator al teatrului românesc, folclorist, membru fondator al Academiei Române, o personalitate de excepţie a Moldovei şi apoi a tânărului stat România.

‘Personalitatea lui Vasile Alecsandri a marcat o mare parte din secolul XIX românesc, deoarece viaţa şi opera acestuia au devenit emblematice pentru tot ce însemna configurarea primului pol de cultură în ţara noastră, la Iaşi. De asemenea, Vasile Alecsandri, ajuns deja un nume consacrat, a devenit un reper semnificativ pentru Junimea, Convorbiri literare şi toţi cei care au frecventat faimoasa societate literară şi au colaborat la revista care a devenit, de atunci, una dintre cele mai importante şi mai longevive din peisajul literar românesc, începând cu Titu Maiorescu şi Mihai Eminescu. Versurile eminesciene din Epigonii l-au nemurit, ca expresie a respectului şi a preţuirii cuvenite întâi stătătorului literaturii noastre’, a afirmat Mihaela Morariu. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks