AcasăStiri generaleAmbasadorul Japoniei în România: Relaţiile culturale - o bază solidă pentru prietenia...

Ambasadorul Japoniei în România: Relaţiile culturale – o bază solidă pentru prietenia noastră

Ambasadorul Japoniei în România, Hiroshi Ueda, a declarat vineri, la Oradea, în prima sa vizită în afara capitalei, că excelentele legături politice şi economice dintre cele două ţări se bazează pe un efort reciproc, iar relaţiile culturale joacă un rol major şi reprezintă o bază solidă pentru prietenia dintre cele două ţări.

‘Este o mare onoare să mă aflu în Oradea, un oraş elegant şi multicultural aflat la doar câţiva kilometri de graniţa cu Ungaria. Anul acesta, 2021, marchează Centenarul relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România, care ne găseşte pe drumul ridicării relaţiilor noastre bilaterale la nivel de parteneriat strategic. Chiar şi înainte de a ridica oficial legătura noastră la acest nivel, între ţările noastre legăturile au fost puternice, pentru că împărtăşim acelaşi set de valori: democraţie, libertate, stat de drept, drepturile omului şi viaţa liberă’, a declarat, în limba română, ambasadorul Hiroshi Ueda.

El a subliniat că, în plus, companiile japoneze au o prezenţă consistentă în România. ‘Peste o sută de companii japoneze, în special din sectorul IT sau auto, îşi desfăşoară activitatea în România (…) Sperăm că trendul ascendent al prezenţei Japoniei la Oradea va continua, în ciuda pandemiei COVID-19. Excelentele noastre legături politice şi economice se bazează pe un efort reciproc pentru a spori legăturile dintre poporul japonez şi poporul român. De aceea, relaţiile noastre culturale joacă un rol major şi reprezintă o bază solidă pentru prietenia noastră’, a afirmat diplomatul nipon.

Un eveniment aniversar dedicat Centenarului relaţiilor diplomatice între cele două ţări a avut loc vineri în Cetatea Oradea, la Centrul pentru Cultura şi Civilizaţia Vinului ‘Millesime’. Evenimentul aniversar a fost susţinut financiar de grupul japonez Sumitomo Corporation, prin firma sa din România – SumitAgro, alături de diverse instituţii din municipiul Oradea.

Programul a cuprins o prezentare de artă japoneză ikebana, realizată de Anca Vlad, o expoziţie de artă fotografică româno-niponă, realizată de Ştefan Toth, directorul Asociaţiei internaţionale Euro Foto Art şi o expoziţie de, costume tradiţionale, prin Centrul de cultură Bihor.

Cu acest prilej, a fost lansat albumul jubiliar de artă fotografică ‘Oameni şi peisaje din România şi Japonia’, în cursul serii fiind programat şi un concert în biserica din Cetate.

În jur de 120 de invitaţi au fost prezenţi în Cetatea Oradea la acest eveniment, oficiali judeţeni şi municipali, episcopi ai cultelor bisericeşti, universitari orădeni, personalităţi politice şi culturale ale oraşului, reprezentanţi ai unor companii japoneze din Oradea şi România, parteneri de afaceri.

Au luat cuvântul organizatorul evenimentului cultural, Ştefan Toth, mai mulţi invitaţi, începând cu parlamentarul UDMR Bihor Biro Rozalia, din partea Camerei Deputaţilor, prefectul Dumitru Ţiplea, primarul orădean Florin Birta, episcopul ortodox Sofronie Drincec, episcopul romano-catolic Bocskei Laszlo, deputatul Ioan Cupşa şi alţii.

O parte dintre invitaţi şi artiştii fotografi premiaţi au primit câte o medalie aniversară, emisiune numismatică a Băncii Naţionale a României, cu tema celor 100 de ani de relaţii diplomatice, dar şi câte o medalie din partea Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), în semn de apreciere a contribuţiei aduse pe tărâm cultural, în special al artei fotografice. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks