Lucrările plenului Senatului au fost perturbate, miercuri, după ce senatorul USR Ştefan Pălărie i-a reproşat Rodicăi Boancă, de la AUR, care îşi exprimase nemulţumirea faţă de bugetul Educaţiei în 2022, că a preferat să meargă la protestul organizat de partidul său, în loc să fie prezentă în comisia de specialitate, unde se dezbăteau amendamentele la proiectul de buget al Educaţiei.
‘Privitor la intervenţia ante-vorbitoarei mele şi reprezentanta Partidului AUR, exact când aceste delicate amendamente erau discutate ieri în şedinţa Comisiei de învăţământ, dumneaei era printre protestatari, incitând la ură şi violenţă chiar, culmea, asupra unei colege de-ale noastre, indiferent de partid, care dorea să facă un singur lucru, să acceseze clădirea Parlamentului pentru a veni la o şedinţă în care se dezbătea legea’, a afirmat Pălărie, în cadrul dezbaterii proiectului iniţiat de Guvern privind reglementarea sistemului de educaţie timpurie.
Boancă declarase anterior, în plen, că este nemulţumită de bugetul alocat Educaţiei.
‘Aş vrea să îmi arăt frustrarea şi nemulţumirea vizavi de bugetul pe care Guvernul l-a alocat Educaţiei, de 2,28%, un buget infam, din care nu se putea face mare lucru, considerând şi ideea că vor fi probabil iar îngheţate salariile profesorilor. Pentru că acea creştere cu 10% nu acoperă nici măcar inflaţia’, a afirmat Boancă.
Senatorul PSD Florian Bodog a făcut apel la toţi colegii ‘să nu mai avem o astfel de atitudine suburbană în Senatul României’.
‘Vreau să vă spun şi să vă informez că doamna senator care a vorbit de la microfon, ieri a agresat o colegă de-a noastră în curtea Parlamentului. Avem dovezi, avem înregistrarea; mai mult decât atât, s-a auzit şi în cadrul Comisiei de educaţie, pentru că doamna senator era în live. Pe de altă parte, consider că nu suntem trimişi în Parlament să facem circ’, a spus Bodog.
Senatorul social-democrat Liliana Sbîrnea a afirmat că în această perioadă ar trebui să ‘postim de răutate, de prostie şi de mediocritate’.
‘Pentru că suntem într-o perioadă în care aşteptăm sfânta sărbătoare a Crăciunului, cred că ar trebui să postim, ar trebui să postim de răutate, de prostie şi de mediocritate. Ieri, mi-a fost foarte greu să intru în Palatul Parlamentului şi dacă ieri eram decisă să trec cu vederea derapajul celor care mă împiedicau efectiv să ajung la comisie, să dezbatem această iniţiativă foarte bună, astăzi nu mai sunt convinsă că trebuie să fac acest lucru. Şi mai presus de o femeie care urlă, să ştiţi că mai periculoasă este o femeie care tace’, a punctat Liliana Sbîrnea.
În intervenţia sa, senatorul Claudiu Târziu, copreşedinte al AUR, le-a transmis celor de la USR şi PSD să înceteze cu ‘stilul arogant’, iar dacă au reproşuri la adresa unor colegi, să le facă legal, în faţa instanţelor abilitate ale statului.
‘Observ că aţi venit foarte revoluţionari, domnilor de la PSD. Pe cei de la USR îi ştiam că sunt aşa. Cei de la USR se tăvăleau, până mai ieri, prin Parlament. Inclusiv acum două săptămâni, au introdus nişte oameni care se tăvăleau prin Parlament, în semn de protest, şi acum se trezesc să ne dea nouă lecţii. Cei de la PSD, să ştiţi că mai avem încă vreo 30 de ani de penitenţă pentru ce aţi făcut acestei ţări. Aşa că, vă rog frumos, mai încet cu acuzaţiile. Noi nu primim lecţii de la nimeni şi vă rog să încetaţi cu acest stil arogant de a ne pune la punct, că nu o să acceptăm şi o să spunem întotdeauna ceea ce gândim. Iar dacă aveţi reproşuri, pentru un coleg sau altul, vă rog să le faceţi în mod civilizat şi legal, în faţa instanţelor abilitate pentru asta. Nu aici, când se discută un proiect de lege. Nu vă permit să-mi jigniţi niciun fel de colegă (…)’, a susţinut Târziu.
Senatorul PNL Nicoleta Pauliuc a criticat, la rândul său, grupul parlamentar al AUR, care a lipsit de la comisiile de specialitate, unde se dezbătea bugetul de stat pe 2022.
‘Dacă mai avem o urmă de respect faţă de această instituţie, dacă mai avem o urmă de respect faţă de cei care ne-au trimis în Parlamentul României, să ne facem treaba, să participăm la şedinţe. Ieri am avut dezbateri pe buget, reprezentanţii AUR nu au fost în comisiile de specialitate, iar românii trebuie să ştie. Aţi transformat dezbaterile în circ. Aici, în acest Parlament, discuţiile, dezbaterile trebuie să pornească de la principiul: ascultă-l pe cel de lângă tine. Dacă ai argumente, sunt sigură că toţi colegii din comisiile de specialitate le vor supune dezbaterii, aprobării sau respingerii, în funcţie de argumentele pe care le aduceţi (…). Vorbim de bunul simţ, de cei şapte ani de-acasă, lipseşte cu desăvârşire. Nu mai fiţi, stimaţi colegi, agresivi, iar dacă colegele noastre se simt agresate de colegi din altă tabără, este pentru că dumneavoastră îi instigaţi, îi rugaţi să vă jignească prin comportamentul dumneavoastră (…)’, a afirmat Pauliuc.
Liderul grupului UDMR, senatorul Turos Lorand, le-a transmis parlamentarilor că această dezbatere demonstrează foarte clar că ‘avem nevoie de educaţie de la o vârstă foarte fragedă’.
‘Avem pe ordinea de zi modificarea Legii Educaţiei Naţionale, modificare în sensul în care, de la o vârstă fragedă, copiii noştri să intre în sistemul educaţional naţional şi cred că această dezbatere demonstrează foarte clar că, din păcate, avem nevoie de educaţie de la o vârstă foarte fragedă’, a punctat senatorul UDMR.
Senatorul neafiliat Diana Şoşoacă a afirmat în plen că nu se respectă separaţia puterilor în stat.
‘Cred că nu înţelegem de ce suntem aici, separaţia puterilor în stat. De ce Guvernul trebuie să legifereze în locul Parlamentului României? (…). La Camera Deputaţilor nu se poate vota pe tabletă. Nu eşti în sală, nu votezi. De ce la Senat avem altă procedură? Pentru ce legiferaţi astfel de lucruri despre învăţământ prin intermediul Guvernului şi nu pentru Parlament? (…). Furaţi România cât puteţi şi aţi adus învăţământul mai jos decât mediocritatea. Se vede şi la voi, o groază de analfabeţi funcţional în Parlamentul României’, a spus Şoşoacă.
Pe parcursul discuţiilor, preşedintele de şedinţă a făcut apel la calm şi a solicitat sprijinul chestorilor pentru continuarea lucrărilor, menţionând că poate dispune întreruperea şedinţei.