Primăria Timişoara a semnat, joi, un acord de finanţare cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru un împrumut de 20.300.000 de euro, pentru a acoperi costurile de finanţare destinate proiectelor de mobilitate şi transport public ale oraşului.
Sunt vizate cheltuielile neeligibile şi partea de cofinanţare a primăriei pentru înnoirea flotei de tramvaie Bozankaya, reabilitarea unei linii de tramvai, precum şi pentru actualizarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) şi un studiu de optimizare a liniilor existente.
Împrumutul are o marjă de 1,15% pe an şi o dobândă care rezultă din suma acestei marje cu rata interbancară (Euribor) care este în acest moment în teritoriu negativ. În contextul în care suma marjei cu rata interbancare este mai mică decât zero, se va considera că rata este egală cu zero.
‘Ne bucurăm de încrederea pe care ne-o conferă BERD prin acest acord care va aduce Timişoara mai aproape de a fi un oraş verde din punct de vedere al mobilităţii. Este un semnal puternic că oraşul doreşte cu adevărat reformă pe acest sector. BERD este un finanţator cu experienţă (…); acest împrumut ne deschide poarta către piaţa europeană de consultanţă pe mobilitate’, a transmis Serviciul de comunicare al Primăriei Timişoara, într-un comunicat remis AGERPRES.
Prin aceste proiecte, oraşul va deveni al LIII-lea membru al ‘Programului de Oraşe Verzi pentru Dezvoltare Durabilă’ al BERD, iar municipalitatea va dezvolta, alături de celelalte oraşe membre, un ‘Plan de Acţiune pentru Oraşul Verde’ care să prioritizeze provocările principale în zona de mediu şi să dezvolte soluţii particulare oraşului.
Infrastructura de transport electric (tramvaie, troleibuze) din Timişoara îi conferă un avantaj pentru tranziţia către mobilitate verde, iar aceste proiecte joacă un rol important în valorificarea şi menţinerea ei la standard.
Partea substanţială a valorii proiectelor de investiţii este finanţată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 al Uniunii Europene. Prin aceste proiecte se estimează o eficientizare cu 22,2% din punct de vedere al emisiilor de gaze cu efect de seră – echivalentul reducerii a 683 de tone de CO2 pe an.