Numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad este la jumătate la începutul valului cinci al pandemiei faţă de începutul valului patru, raportat la acelaşi număr de infectări zilnice şi incidenţă similară la nivel de judeţ şi municipiul Arad.
Potrivit datelor puse la dispoziţie de SCJU Arad la solicitarea AGERPRES, referitoare la internările COVID de la începutul valului patru al pandemiei şi de la începutul valului cinci (două săptămâni), numărul de internări este cu aproximativ 50% mai mic în prezent.
În ultima săptămână din septembrie 2021, când în judeţul Arad erau înregistrate între 120 şi 190 de infectări zilnice cu SARS-CoV-2, cu o incidenţă de 3 cazuri la mia de locuitori în municipiul Arad şi de 2,3 la mie în tot judeţul, similar cu situaţia din prezent, în Spitalul Judeţean erau internaţi aproximativ 200 de bolnavi de COVID-19, din care 27 erau la ATI. Spre comparaţie, joi dimineaţă erau internaţi 93 de pacienţi, din care 12 primeau îngrijiri la ATI.
Comparaţia făcută pe cifrele zilnice din primele două săptămâni ale valului patru şi primele două săptămâni din valul cinci arată, de asemenea, aceeaşi situaţie, respectiv mai puţini pacienţi internaţi în prezent.
Conform datelor SCJU, în ultimele două săptămâni numărul pacienţilor internaţi s-a menţinut constant, respectiv în jur de 90 de bolnavi. În toată această perioadă, la ATI se aflau internaţi între 9 şi 12 bolnavi de COVID-19.
Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horea Timiş, a declarat joi, pentru AGERPRES, că datele existente până acum cu privire la valul cinci arată că numărul persoanelor care ajung în spital este mai mic, fapt care este pus pe răspândirea variantei Omicron, care ar provoca simptome mai uşoare.
‘Dacă studiem datele din cele două valuri, putem constata că avem mai puţini pacienţi internaţi atât pe secţiile COVID şi cât şi pe secţiile de terapie intensivă. Cu toate acestea, mesajul este unul de prudenţă, având în vedere că Omicron se va răspândi mai mult decât s-a răspândit varianta Delta. În plus, acoperirea vaccinală în România este mult mai mică decât în alte ţări care trec prin valul Omicron şi unde studiile arată, de asemenea, că există mai puţine spitalizări şi decese decât în valul Delta. Datele internaţionale ne arată că şi în acest val majoritatea celor internaţi sunt nevaccinaţi’, a declarat Horea Timiş.
Potrivit Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Arad, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 144 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, în timp ce miercuri erau raportate 172 de cazuri noi. De la începutul pandemiei, în judeţ au fost infectate 44.201 de persoane. AGERPRES / (AS – autor: Marian Buga, editor: Karina Olteanu)