Prefectul judeţului Brăila, Florin-Sergiu Dobrescu, a efectuat, vineri, o vizită în satul Corbu Vechi, o localitate unicat în România, amplasată într-o zonă mult sub nivelul mării la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, pentru verificarea stadiului de implementare al proiectului privind consolidarea şi supraînălţarea digului de pe malul drept al râului Siret, el s-a declarându-se mulţumit de stadiul lucrărilor.
‘Am rămas plăcut surprins de ceea ce am văzut şi am auzit de la specialiştii din teren. Lucrările sunt în grafic şi îmi place că, în ciuda temperaturilor scăzute, constructorul se organizează în aşa fel încât îşi asigură front de lucru şi este activitate pe şantier. Înţeleg că, până acum, muncitorii şi-au asigurat deja 50% din necesarul de anrocamente pentru lucrări. Vorbim de piatră de mari dimensiuni pe care o aduce de la o carieră din Dobrogea. Dacă vremea va fi bună, constructorul estimează că va încheia lucrările chiar înainte de termen, iar asta este o veste foarte bună’, a declarat Florin-Sergiu Dobrescu.
Lucrările de consolidare a digurilor care înconjoară Corbu Vechi au început în septembrie 2021, după o aşteptare de peste 10 ani, şi sunt realizate în cadrul Proiectului ‘Lucrări de consolidare mal drept râu Siret în zona km 532- 533 aval de localitatea Corbu Vechi şi supraînălţare tronsoane dig Nămoloasa-Măxineni km 26+400 – 26+600; 28+300 – 28+700 şi dig centura Corbu Vechi km 0+000 – 0+250’ derulat de Administraţia Naţională Apele Române.
Investiţia are o valoare totală de 11.401.977,54 de lei, fără TVA, şi este prevăzută a se derula pe parcursul a 24 de luni.
Investiţia de la Corbu Vechi are o perioadă de implementare de 24 de luni şi o valoare de 11.401.977,54 de lei, fără TVA.
Proiectul vizează supraînălţarea digurilor pe o lungime de 1.054 metri, realizarea de apărări de mal pe o lungime de 850 de metri şi construirea a cinci epiuri – diguri de piatră care apără malul de eroziune sau regularizează cursul apei.
Localitatea Corbu Vechi, care numără în prezent 113 gospodării, a fost distrusă de inundaţii în 1970 şi a trecut prin momente grele în 2005, când digurile care apără localitatea s-au rupt sub presiunea Siretului care a atins la vremea respectivă 5.500 mc/s. AGERPRES / (AS – autor: Ecaterina Ignat, editor: Marius Frăţilă)