Prefectul judeţului Botoşani, Dan Nechifor, şi-a manifestat, marţi, nemulţumirea faţă de neimplicarea primarilor în gestionarea pandemiei de COVID-19.
El a declarat, într-o conferinţă de presă, că, deşi legea impune, nicio unitate administrativ-teritorială (UAT) nu a convocat comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, pentru a adopta planuri de măsuri cu specific local, mai ales în localităţile în care rata de infectare a depăşit 3/1.000.
‘Municipiul Botoşani, în primul rând, trebuia, în momentul în care Comitetul Judeţean (n.r.- Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă) a emis o hotărâre pe prelungirea stării de alertă, să emită o hotărâre a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă. Dacă dumneavoastră îmi arătaţi acea hotărâre… Eu nu am văzut-o. Şi aceasta este valabilă pentru toate UAT-urile. Nu facem doar o chestie teoretică de întrunire a acelui comitet local pentru situaţii de urgenţă, care poate lua şi măsuri suplimentare în afara celor prevăzute în hotărârea Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în funcţie de rata de incidenţă, pentru protejarea populaţiei şi pentru ca această pandemie să nu evolueze’, a afirmat Nechifor.
Prefectul a atras atenţia că primarii au un rol important în gestionarea pandemiei, iar neimplicarea acestora face ca numărul de cazuri pozitive la nivelul localităţilor să crească.
‘Pandemia nu s-a terminat şi fiecare conducător de unitate administrativ-teritorială trebuie să ia cu seriozitate toate măsurile cuprinse în planul de măsuri şi trebuie să ţină cont că, urmare a depăşirii unui anumit prag critic, se poate ajunge la carantinarea localităţilor, ceea ce nu este o măsură pe care ne dorim să o luăm, dar, dacă nu se iau măsuri pentru stoparea şi pentru respectarea tuturor măsurilor, vom fi nevoiţi să o facem. De fiecare dată când am insistat pentru întrunirea comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, rezultatele au fost vizibile’, a adăugat Nechifor.
În judeţul Botoşani erau luni 14 unităţi administrativ-teritoriale, printre care şi municipiul Botoşani, cu o rată de infectare de peste 3/1.000.