Ministrul Transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu, şi directorul Aeroportului ‘Transilvania’ Târgu Mureş, Peti András, au semnat, marţi, documentele pentru demararea celui mai mare proiect de finanţare de până acum al aeroportului, în valoare de aproape 150 milioane de lei, a anunţat UDMR, într-un comunicat de presă.
La ceremonia de semnare au mai fost prezenţi vicepremierul Kelemen Hunor şi preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc.
Potrivit UDMR, cu sprijinul Uniunii Europene, care asigură o finanţare de aproape 130 de milioane de lei din Programul Operativ de Infrastructură Mare (POIM), vor fi extinse terminalul de pasageri şi parcarea aeronavelor, iar cu 20 de milioane de lei vor fi achiziţionate echipamente de siguranţă şi va fi construit un garaj pentru autospeciale.
‘De mulţi ani continuăm să alocăm fonduri de la bugetul de stat pentru dezvoltarea aeroportului, iar în urmă cu o lună, UDMR a iniţiat, de asemenea, un proiect ca Guvernul să aloce bani din fondul de rezervă pentru finanţarea aeroporturilor regionale, inclusiv pentru cel din Târgu Mureş. Considerăm importantă consolidarea aeroporturilor regionale, desigur nu în detrimentul altora, ci cu scopul de a facilita transportul locuitorilor din regiune şi pentru dezvoltarea turismului zonal. Până când România nu are o infrastructură rutieră foarte bine pusă la punct, până când ţara nu este străbătută de autostrăzi, Aeroportul din Târgu Mureş reprezintă, pentru locuitorii zonei, cea mai rapidă şi mai comodă modalitate de transport spre destinaţiile externe’, a afirmat liderul UDMR, Kelemen Hunor, citat în comunicatul de presă menţionat.
Aeroportul ”Transilvania” Târgu Mureş dispune de terminale de pasageri care are au o suprafaţă totală de 4.182 metri pătraţi, cu un număr de 7 ghişee check-in şi o capacitate de deservire a aerogării de 400 de pasageri pe ora de vârf, respectiv aproximativ 800.000 pasageri pe an. Parcarea pentru autovehicule are o capacitate de 180 de locuri de parcare. În iunie 2018, după finalizarea lucrărilor reabilitare a pistei de aterizare/decolare, aceasta a ajuns să aibă o capacitate portantă de 70 de unităţi, fapt ce permite operarea cu aeronave de dimensiuni medii. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)