AcasăStiri generaleOlt: Centrul de Evaluare şi Tratament Antiviral de la SJU Slatina, funcţional...

Olt: Centrul de Evaluare şi Tratament Antiviral de la SJU Slatina, funcţional de miercuri; spitalul dispune de antivirale

Centrul de Evaluare şi Tratament Antiviral (CEVTA) pentru pacienţii cu COVID-19 din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina a fost operaţionalizat miercuri, iar conducerea unităţii medicale a dat asigurări că dispune de medicamente antivirale atât pentru administrare în sistem de internare de zi cât şi pentru tratament în ambulatoriu.

Managerul SJU Slatina, Angela Nicolae, a precizat că în centrul de evaluare vor fi primiţi numai pacienţi confirmaţi cu infecţia cu SARS-CoV-2 şi noua structură a avut un prim pacient chiar miercuri după-amiaza, în primele ore după operaţionalizare.

CETVA este situat la primul etaj din clădirea Medicală a SJU Slatina, unde sunt internaţi pacienţii cu COVID-19 şi în apropierea laboratorului de radiologie, astfel încât bolnavii să nu fie nevoiţi să iasă din imobil pentru investigaţii imagistice.

Centrul dispune de o sală de tratament şi de două saloane cu câte cinci paturi pentru pacienţii care au nevoie de tratament în regim de internare de zi.

‘Suntem pregătiţi de astăzi să primim pacienţi în acest centru, deja a venit un pacient care va fi evaluat şi se va decide asupra tratamentului pe care îl va primi. Avem stocuri de Favipiravir, antiviral ce poate fi primit gratuit de pacienţi pentru tratament în ambulatoriu şi mai avem anticorpi monoclonali ce pot fi administraţi în spital, în regim de internare de zi’, a spus Angela Nicolae.

Directorul medical al SJU Slatina, medicul Radu Ene, a precizat că până acum în spital nu au fost folosiţi pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 anticorpi monoclonali deoarece bolnavii care s-au adresat spitalului nu au întrunit condiţiile pentru a li se administra acest tratament, în principal din cauza perioadei mari de la debutul simptomelor până la prezentarea la unitatea medicală.

‘Dispunem de 20 de cutii de anticorpi monoclonali şi avem şi Favipiravir. În funcţie de solicitări, vom vedea dacă e nevoie şi de alte antivirale şi le vom achiziţiona’, a mai spus medicul.

Radu Ene a adăugat că operaţionalizarea CEVTA ar trebui să faciliteze accesul pacienţilor la tratamente anti-COVID, având în vedere că nu este necesară internarea pentru a primi medicamente antivirale, iar pacienţii au ajuns de multe ori în stare agravată la spital pentru că au evitat sau refuzat să se interneze.

Medicul epidemiolog Cătălin Pătru a precizat că la Spitalul Judeţean de urgenţă Slatina erau internaţi, miercuri, 17 pacienţi cu COVID-19, printre care şi un copil în vârstă de 7 luni cu o evoluţie bună a stării de sănătate.

‘Suntem pe panta ascendentă a cazurilor de COVID-19. Unul dintre marile avantaje ar fi acest centru de evaluare şi tratament, pentru că s-a observat că pacienţii care se întorceau cu stare agravată sau severă erau cei care au refuzat internarea pentru tratament’, a punctat Cătălin Pătru.

În judeţul Olt, miercuri, au fost raportate 91 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, de două ori mai multe faţă de ziua precedentă. Dintre bolnavi, 34 sunt internaţi în spitale din judeţ, cu 10 mai mulţi faţă de ziua precedentă, iar cinci dintre ei primesc îngrijiri în secţiile ATI. AGERPRES / (A, AS – autor: Cristina Matei, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks