Numărul cazurilor de violenţă domestică a crescut anul trecut, în judeţul Bistriţa-Năsăud, cu peste 38%, însă cel al refuzurilor exprimate de victime de a nu fi emise ordine de protecţie provizorii faţă de agresori aproape s-a dublat, potrivit datelor prezentate vineri, într-o conferinţă de presă, de către şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Mihai Lupşa.
‘În cursul anului 2021, poliţiştii care au fost solicitaţi să intervină la 2.419 cazuri de violenţă domestică au emis un număr total de 166 de ordine de protecţie provizorii în urma analizării situaţiei pe baza formularului de evaluare a riscului, din care 78 în mediul urban şi 88 în mediul rural. Din totalul celor 166 de ordine de protecţie provizorii emise, 85,5% au fost confirmate de către procuror’, a spus Lupşa.
În anul anterior, poliţiştii au fost solicitaţi să intervină la 1.749 de cazuri de violenţă în familie şi au fost emise 164 de ordine de protecţie provizorii – cele mai multe în mediul urban, şi anume 86.
Întrebat de ce numărul ordinelor de protecţie a rămas constant, în timp ce cazurile de agresiune domestică s-au înmulţit, şeful IPJ Bistriţa-Năsăud a explicat că anul trecut au fost aproximativ 400 de cazuri în care victimele au refuzat emiterea unor astfel de ordine, numărul fiind aproape dublu faţă de anul 2020.
‘Sunt foarte multe situaţii în care, deşi se aplică formularul de evaluare şi ar trebui emis ordinul de protecţie provizoriu, persoana vătămată refuză în mod expres emiterea ordinului provizoriu. Anul trecut am înregistrat în jur de 400 de cazuri de acest fel, de refuzuri. Deci mergem, intervenim la o anumită faptă sesizată, întocmim formularul pe baza răspunsurilor date de persoana vătămată şi, deşi se încadrează la emiterea ordinului de protecţie provizoriu, refuză în mod expres emiterea acestuia’, a explicat Lupşa.
Şeful IPJ a dat asigurări că toate cazurile de violenţă în familie sunt monitorizate de către poliţişti, chiar dacă nu sunt emise ordine de protecţie.