Asistenţii judecătorilor pot reprezenta un instrument important de degrevare a acestora de sarcinile nonjuridice, este concluzia Curţii de Apel Târgu Mureş, care a fost timp de un an instanţa-pilot pentru implementarea unui proiect de optimizare a managementului sistemului judiciar aparţinând Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
‘Experienţa derulării timp de un an, la Curtea de Apel Târgu Mureş, ca instanţă-pilot, a proiectului ‘Optimizarea managementului la nivelul sistemului judiciar. Componenta de instanţe judecătoreşti’, implementat de CSM, cu referire concretă la activităţile desfăşurate de asistenţii judecătorului şi la efectele pozitive ale acestora, în concordanţă cu obiectivele proiectului, a confirmat concluzia exprimată în Avizul CCJE nr. 22 (2019) – ‘Rolul asistenţilor judiciari’, potrivit căreia asistenţii judecătorului pot reprezenta un instrument important de degrevare a judecătorilor de sarcinile nonjuridice cronofage, pentru a urgenta activitatea în instanţe şi a reduce întârzierile şi, de asemenea, pentru a-i ajuta să pregătească hotărâri de o calitate superioară’, a arătat, vineri, Curtea de Apel Târgu Mureş, cu ocazia bilanţului activităţii pe anul trecut.
În prezentarea activităţii, Curtea de Apel Târgu Mureş a mai arătat că, în anul 2021 s-a observat o creştere a gradului de complexitate a cauzelor, instanţele relevând mai multe aspecte concrete care au condus la o îngreunare a soluţionării cauzelor.
Între acestea au fost menţionate modificările succesive repetate ale legislaţiei, discordanţe între acte normative/prevederi reglementând aceeaşi materie, modificarea viziunii legiuitorului, în timp scurt, cu privire la aceleaşi instituţii juridice, valorificarea într-o tot mai mare măsură a instrumentelor procedurale puse de lege la dispoziţia părţilor, creşterea numărului şi a complexităţii efective a aspectelor juridice care trebuie dezlegate, creşterea complexităţii şedinţelor de judecată, creşterea numărului părţilor, atât în dosarele civile, cât şi în cele penale.
De asemenea, instanţa a constatat că diversificare a ariei infracţiunilor şi creşterea complexităţii dosarelor, prin aspectele juridice ridicate şi prin pluralitatea infractorilor, imposibilitatea prezentării la instanţă a părţilor, avocaţilor, martorilor, din cauza îmbolnăvirii cu COVID-19, aceste situaţii având o frecvenţă semnificativă, potrivit datelor relevate de judecători.
Instanţa a precizat că, pe parcursul anului trecut, a crescut gradul de încărcătură pe judecător la Curtea de Apel Târgu Mureş şi la marea majoritate a instanţelor din aria de competenţă şi că în această situaţie se află toate cele trei tribunale şi şase din cele nouă judecătorii din aria de competenţă.
‘La nivelul Curţii de Apel Târgu-Mureş şi al celor trei tribunale s-a înregistrat o creştere a volumului de activitate, în anul 2021, faţă de anul 2020, ca urmare a majorării numărului cauzelor nou intrate. La nivelul judecătoriilor s-a înregistrat, cu două excepţii (Judecătoria Gheorgheni şi Judecătoria Odorheiu Secuiesc), o scădere relativ redusă a volumului de activitate, între 2,18% şi 9,47%, prin prisma reducerii numărului dosarelor nou intrate. Cinci judecătorii au avut un grad de încărcătură de peste 1.000 de dosare pe judecător, în anul 2021: Judecătoria Luduş, Judecătoria Sighişoara, Judecătoria Gheorgheni, Judecătoria Târnăveni şi Judecătoria Odorheiu Secuiesc. Jumătate dintre instanţele din aria de competenţă au înregistrat un grad de încărcătură pe judecător mai mare decât media pe ţară, în anul 2021, acestea fiind cele 5 judecătorii mai înainte enumerate, precum şi Tribunalul Specializat Mureş’, se menţionează în raportul de bilanţ.
Rata de soluţionare a cauzelor (operativitatea) a scăzut la Curtea de Apel Târgu Mureş şi la majoritatea instanţelor din aria de competenţă, procente mai bune la acest indicator obţinând Tribunalul Mureş, Tribunalul Specializat Mureş, Judecătoria Topliţa şi Judecătoria Odorheiu Secuiesc.
La gradul de performanţă ‘foarte bine’, pentru acest indicator de eficienţă, au reuşit să se încadreze doar 4 din cele 13 instanţe, şi anume Tribunalul Specializat Mureş, Judecătoria Miercurea Ciuc, Judecătoria Târgu Mureş şi Judecătoria Odorheiu Secuiesc.
‘Se observă o scădere la unul dintre indicatorii importanţi, din perspectiva dreptului la un proces echitabil, cu componenta durata rezonabilă a procedurilor. În acest sens, este de notat faptul că durata medie de soluţionare a cauzelor a scăzut la majoritatea covârşitoare a instanţelor, respectiv la 11 din cele 13 instanţe. Un reper semnificativ în privinţa calităţii actului de justiţie îl constituie indicele de desfiinţare a hotărârilor judecătoreşti. La nivelul judecătoriilor acest indice s-a situat între 0,37% şi 3,84% (la 5 dintre judecătorii a scăzut în anul 2021, faţă de anul 2020). La tribunale, indicele de desfiinţare s-a situat între 1,2% şi 8,71%, la Tribunalul Specializat Mureş constatându-se o scădere faţă de anul 2020. La Curtea de Apel Târgu-Mureş, indicele de desfiinţare a scăzut de la 1,2% în anul 2020, la 1% în anul 2021’, a mai precizat instanţa.