În luna ianuarie a acestui an, pe raza judeţului Suceava, s-a înregistrat un număr de 13.366 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, o cifră record de îmbolnăviri, egală cu numărul total raportat în întreg valul 4, respectiv perioada august-decembrie 2021, a informat, miercuri, directorul DSP Suceava, Olivia Ioana Vlad.
Potrivit acesteia, din totalul cazurilor se evidenţiază o creştere a numărului de copii infectaţi, 1.978 până în prezent, dintre care 187 copii cu vârste de sub un an.
Rata de ocupare la nivel judeţean a paturilor de spital destinate îngrijirii pacienţilor infectaţi cu virusul SARS -CoV-2 era pe 1 februarie de 58,56%.
Directoarea DSP a arătat că pentru gestionarea valului pandemic 5 în judeţ au devenit operaţionale patru centre de evaluare, în structurile Spitalului Judeţean de Urgenţă şi ale spitalelor municipale din Fălticeni, Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc.
Conform Ghidului de evaluare şi tratament la nivelul centrelor de evaluare, pacienţii cu criterii de internare vor fi îndrumaţi direct la spital, după evaluarea clinică.
Pacienţii fără criterii de internare vor fi evaluaţi, iar cei fără simptome în primele patru zile de boală, nu au indicaţie de tratament antiviral şi sunt îndrumaţi către medicul de familie.
Totodată, pacienţii cu simptome de boală în primele patru zile vor fi evaluaţi cu date clinice, biologice şi imagistice (în cazul pacienţilor cu simptomatologie de tract respirator inferior).
În momentul de faţă, în centrele de evaluare din judeţul Suceava, conform recomandării medicului specialist se administrează anticorpi monoclonali Casirivimab/Imdevimab.
Pentru pacienţii care vor avea indicaţie de tratament antiviral, DSP Suceava va primi pe 4 februarie 2022 un transport de 1.300 de cutii Molnupiravir, ce va fi distribuit celor patru centre de evaluare, conform repartiţiei primite de la Ministerul Sănătăţii. AGERPRES / (AS – autor: Silvia Marcu, editor: Marius Frăţilă)