CORECTIE LA STIREA CU ID 7046830 DIN 2022-02-02 15:45:52
Târgu Mureş, 2 feb /Agerpres/ – Primarul din Sighişoara, Ioan Iulian Sîrbu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că lifturile manuale de la Spitalul Municipal, care funcţionau din 1896, au fost înlocuite cu unele moderne în urma unei investiţii în valoare de 1 milion de lei şi că unul dintre aceste monumente ale tehnologiei va fi conservat în sit.
‘La Spitalul Municipal avem trei lifturi noi, s-a terminat cu lifturile cu funie pe care le ştiam cu toţii. Săptămâna viitoare avem recepţia finală (…) S-au construit şi două puţuri pentru lifturi noi, două lifturi au avut nevoie şi de investiţii în infrastructură, nu doar înlocuirea acestora cu unele moderne. Alocarea a fost în jur de 1 milion de lei. Mi-aş dori anul acesta să trecem la conservarea unuia dintre ele. Fiind în zona protejată, va dura puţin cu avizele, sper ca până la finele acestui an să fie puse în valoare (…) Pe parcursul anului trecut, Spitalul Municipal a primit atât din donaţii cât şi din finanţări foarte multe echipamente medicale noi, inclusiv un computer tomograf nou nouţ, la ultimele standarde’, a declarat primarul Ioan Iulian Sîrbu.
Singurele lifturi manuale din România, care funcţionau în două dintre clădirile Spitalului din Sighişoara încă din 1896, au fost înlocuite după ce Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) nu a găsit o procedură pentru a le autoriza.
În aceste condiţii, Primăria Sighişoara, proprietara clădirilor, a decis construirea unor lifturi noi, iar unul dintre lifturile istorice va fi conservat în sit şi, potrivit unui proiect aflat încă în faza de studii, ar putea fi expus publicului într-o construcţie de sticlă, posibil în curtea spitalului.
Spitalul a fost construit la finele secolului al XIX-lea, în 1896. Primul director al spitalului a fost Julius Oberth, tatăl lui Hermann Julius Oberth, unul dintre părinţii fondatori ai rachetei şi astronauticii mondiale, inventatorul duzei conice, piesă care a permis pentru prima dată rachetelor să ajungă în cosmos.
Lifturile înlocuite erau acţionate manual, printr-un sistem de frânghii şi scripeţi, chiar de către brancardierii şi infirmierele spitalului, fiind uşor de manevrat şi, mai ales, de întreţinut. AGERPRES / (A – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)