Purtătorul de cuvânt al filialei PSD Bihor, consilierul local Adrian Madar, a declarat, luni, că o satisfacţie deosebită a anului trecut este faptul că orădenii li se adresează în continuare pentru rezolvarea unor probleme, cu toate că au doar trei consilieri locali din 27, iar în acest context social-democraţii trebuie să grăbească construcţia unei alternative pentru municipiu pe care toată lumea o aşteaptă.
‘Au fost patru situaţii în care cetăţenii au ales să vină în Consiliul Local. Le-am spus că nu cred că sunt şanse pentru că niciodată trei voturi nu au cum să susţină o decizie politică. S-a votat în 2020, asta a fost voinţa cetăţenilor, trebuie să o respectăm, avem trei voturi din 27, adică foarte puţin. Dar faptul că cetăţenii cred sau speră că noi le-am putea rezolva anumite probleme sau că, venind lângă noi, parte din problemele lor ar putea să se rezolve este, din punctul meu de vedere, cea mai mare satisfacţie’, a declarat Adrian Madar.
El a remarcat, într-un raport al activităţii pentru 2021, că a crescut foarte mult calitatea materialelor prezentate de direcţiile Primăriei Oradea şi că la nivelul Consiliului Local se poate constata că a redevenit o tribună a dezbaterii publice, fiind ‘meritul actualului primar (Florin Birta, n.r.) care dovedeşte o deschidere mult mai mare pentru dialog decât predecesorul lui’.
La aspectele mai puţin favorabile, consilierul local al PSD a indicat faptul că sunt prea multe situaţiile în care nu se respectă prevederile legale, dar şi tendinţa anuală de majorare ‘haotică, fără sens’ a taxelor şi a diverselor contribuţii ale populaţiei către municipiu, modul netransparent de comunicare cu cetăţenii privind proiectele sensibile, numeroasele exproprieri – în unele situaţii mult sub valoarea de piaţă.
Madar a mai criticat şi sumele alocate către Consiliul Judeţean (pentru finanţarea Aeroportului, bani pentru viitoarea companie de aviaţie), precum şi ‘decizia megalomană’ privind unificarea spitalelor din municipiu.
Totodată, consilierul local al PSD a subliniat că nu este reală afirmaţia administraţiei PNL că din ’10 lei investiţi în Oradea, 2 lei sunt ai bugetului local şi diferenţa provine din fonduri europene’. El a arătat că, de fapt, în jur de 50% din investiţii sunt plătite de orădeni, respectiv ‘din 10 lei investiţi, 2,5 lei sunt bani europeni, cam 3 lei vin de la bugetul statului, diferenţa de 4,5 – 5 lei vine din bugetul municipiului Oradea’.
De asemenea, Adrian Madar a susţinut că dacă la fiecare început de an sunt anunţate de către administraţia PNL din Oradea investiţii consistente cu fonduri UE, în realitate la sfârşit de an numai circa 30% dintre aceste proiecte sunt executate. ‘Pe fonduri europene, în general, de vreo patru-cinci ani încoace nu absorbim mai mult de 30% din ceea ce anunţăm la începutul anului că vom realiza. Nu spun că oamenii nu şi-au făcut treaba, e mai degrabă o chestie care ţine de modelul de dezvoltare decât de incapacitatea sau calitatea oamenilor care pun în aplicare aceste bugete’, a declarat Madar.
El a concluzionat că situaţia de acum din administraţia municipiului Oradea condusă de PNL este asemănătoare cu cea din anii ’80.
‘Nu este direcţia care trebuie, din punct de vedere al sistemului. Poate că sunt multe realizări, se construieşte într-un ritm frenetic, dar se neglijează calitatea vieţii. Exact ca şi atunci. Se întâmplă chestiuni minore, pe care le semnalezi, dar ai senzaţia că vorbeşti şi nu poţi să schimbi nimic. Exact ca şi atunci. Există majorităţi în unanimitate. Nu există nicio voce în PNL care să ridice măcar o dată o problemă. Exact ca şi atunci. Sigur, nu este problema PNL că a reuşit să construiască această forţă pe care o au astăzi, dar sunt din ce în ce mai mulţi oameni care vin către PSD – o să vedeţi în perioada următoare colegi noi, voci noi – care încercăm să construim alternativa. Toată lumea aşteaptă alternativa, doar că aceasta trebuie să aibă calitatea necesară pentru a câştiga încrederea orădenilor. Suntem exact ca în anii ’80, nu ştiu dacă în ’88 sau în ’82, cred că depinde şi de noi ca opoziţie să grăbim construcţia acestei alternative’, a mai afirmat reprezentantul PSD Bihor. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)