Preşedintele Asociaţiei de Heraldică şi Vexilologie din Transilvania, dr. Szekeres Attila Istvan, afirmă că stema municipiului Odorheiul Secuiesc din judeţul Harghita, care face obiectul unei anchete penale, conţine ‘simboluri vechi, multiseculare’ şi nu instigă la cruzime asupra animalelor, aşa cum susţin reprezentanţii asociaţiei care a formulat plângerea.
Szekeres Attila Istvan menţionează, într-un comunicat dat publicităţii în cursul zilei de luni şi postat pe pagina asociaţiei, că stema municipiului Odorheiu Secuiesc a fost aprobată în aceeaşi formă în care a fost folosită timp de mai bine de trei secole şi ‘poartă simboluri de peste jumătate de mileniu’, iar aceasta trebuie interpretată din perspectiva epocii în care a apărut.
‘Braţul armat, capul de urs şi spada amintesc de vitejia şi dârzenia locuitorilor urbei’, a scris Szekeres Attila Istvan.
Acesta a mai precizat că stema, după ce a fost însuşită de Consiliul Local, a trecut prin trei filtre ştiinţifice, primind preavizul Comisiei judeţene Harghita pentru analizarea stemelor judeţului, municipiilor, oraşelor şi comunelor, a Comisiei Zonale de Heraldică – Bucureşti, precum şi avizul Comisiei Naţionale de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, după care a fost aprobată de Guvern.
‘Cu cât este o stemă mai veche, cu atât este mai valoroasă (…) Stema municipiului Odorheiu Secuiesc – în urma unei plângeri formulate de o organizaţie neguvernamentală care are ca obiect de activitate protecţia animalelor – este anchetată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României într-un dosar privind ‘săvârşirea infracţiunii de instigare publică’, prevăzută de articolul 368 din Codul Penal. S-a reţinut că la 19. 08. 2021 Guvernul României a adoptat Hotărârea nr. 25 privind aprobarea stemei municipiului Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita, constând într-o reprezentare grafică care cuprinde ‘un braţ de carnaţie, armat cu argint, îndoit în cot, care ţine în bară o spadă cu mânerul şi garda de aur, iar lama de argint, care străpunge un cap de urs brun, cu ochii închişi, de culoare naturală, cu limba roşie scoasă’. Se continuă astfel: ‘Această reprezentare grafică a stemei municipiului Odorheiu Secuiesc cuprinde elemente manifeste care instigă la săvârşirea de infracţiuni de cruzime asupra animalelor’. Stema aceasta poartă simboluri vechi, multiseculare’, a menţionat Szekeres Attila, care este şi membru asociat al Academiei Internaţionale de Heraldică.
El a subliniat că metodologia elaborată de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române pentru aprobarea stemelor unităţilor administrativ-teritoriale prevede la punctul 3 că ‘se va respecta cu prioritate tradiţia heraldică locală’, ceea ce s-a şi întâmplat în cazul municipiului Odorheiu Secuiesc.
Acesta a concluzionat că problema stemelor ar trebui lăsate în seama specialiştilor.
‘După cum am arătat, heraldica este o ştiinţă. Are Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României specialişti în heraldică? Nu prea credem, deoarece în toată România sunt doar şase specialişti, care au doctoratul în heraldică şi se pricep la această ştiinţă încă câţiva istorici de artă, istorici, – foarte puţini la număr (…) Dorim să precizăm, precum un ins de pe stradă nu poate prescrie unui chirurg să opereze rinichii pacientului în locul ficatului, nici în heraldică nu ar trebui să se facă reclamaţii de pe tuşă. Lăsaţi heraldica în seama heraldiştilor’, a mai spus dr Szekeres Attila Istvan. AGERPRES / (AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)