Acasă55Gavriliţa: Ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro al României, instrument...

Gavriliţa: Ajutorul nerambursabil de 100 de milioane de euro al României, instrument generos în beneficiul cetăţenilor moldoveni

Guvernul României şi al Republicii Moldova vor semna, la finalul şedinţei comune de vineri, acordul interguvernamental privind implementarea unui program de asistenţă în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României, a declarat prim-ministrul Natalia Gavriliţa, care a subliniat că documentul este ‘un instrument foarte generos’, de care vor beneficia comunităţile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

‘O şedinţă comună a două guverne reprezintă un eveniment rarisim în agenda diplomatică a Republicii Moldova şi mă bucur că la 10 ani de la prima reuniune a celor două Cabinete, la Iaşi, ne întâlnim astăzi şi nu doar pentru o şedinţă simbolică, ci şi cu o agendă extrem de ambiţioasă în beneficiul cetăţenilor de pe ambele maluri ale Prutului. (…) Astăzi, la finalul şedinţei, vor fi semnate mai multe documente bilaterale, care acoperă o gamă largă de domenii cu impact nemijlocit asupra vieţii cetăţenilor. (…) Poate cea mai bună veste pe care o putem anunţa astăzi este că, la finalul şedinţei, vom semna acordul interguvernamental privind implementarea unui program de asistenţă în baza unui ajutor financiar nerambursabil de 100 de milioane de euro din partea României. Este un instrument foarte generos, de care vor beneficia comunităţile de pe întreg teritoriul Republicii Moldova’, a afirmat Natalia Gavriliţa, vineri, la şedinţa comună a guvernelor.

Premierul de la Chişinău a subliniat că se doreşte creşterea calităţii vieţii, îndeosebi în mediul rural, iar aceste fonduri vor putea fi utilizate inclusiv pentru infrastructura locală, fie că e vorba de drumuri, şcoli sau reţele de alimentare cu apă.

‘Aceste investiţii vor fi un veritabil motor pentru dezvoltarea economică a comunităţilor, vor genera locuri de muncă şi, astfel, sperăm ca oamenii să înceapă să creadă din nou în perspectiva de a construi un viitor aici, acasă’, a evidenţiat Gavriliţa.

O parte din cele 100 de milioane de euro va fi utilizată pentru a reabilita instituţii culturale sau pentru proiecte mass-media, consolidând astfel convergenţa între spaţiile culturale şi mediatice de pe cele două maluri ale Prutului.

Şefa Executivului de la Chişinău a menţionat, ca o premieră, un alt acord cu România, cel privind reducerea tarifelor de roaming.

‘Aş dori să menţionez premiera în ceea ce priveşte reducerea tarifelor de roaming. Este pentru prima dată când Republica Moldova semnează un asemenea acord cu un stat membru al Uniunii Europene, iar beneficiile acestui acord se vor resimţi în buzunarul fiecărui cetăţean care va trece Prutul la rude, la cumpărături sau în scop turistic’, a afirmat Gavriliţa.

Premierul moldovean a vorbit şi de semnarea Acordului privind construcţia unui pod rutier la Ungheni, care va reprezenta un prim pas către o zonă metropolitană transfrontalieră Iaşi – Ungheni.

Aceasta a transmis şi un mesaj către mediul de afaceri din România, aşteptat ‘cu braţele deschise’ la Chişinău.

‘Guvernul pe care îl conduc şi-a asumat un angajament clar şi fără echivoc de a oferi un cadru predictibil şi atractiv pentru cei care vor să facă business în Republica Moldova, în concordanţă cu cele mai bune practici europene, iar reformele pe care le-am demarat, în special în sfera justiţiei, sunt menite să ofere investitorilor certitudinea că afacerile lor se vor putea dezvolta corect, fără impedimente sau intervenţii arbitrare ale unor grupuri de interese obscure. Acele vremuri s-au încheiat pentru totdeauna’, a mai declarat Gavriliţa.

Ea a amintit, în context, că România a fost un susţinător constant al cetăţenilor moldoveni, indiferent de inconsecvenţa politică care a caracterizat viaţa publică din Republica Moldova în ultimii ani.

‘Însă, acum, avem o oportunitate istorică: atât la Bucureşti, cât la Chişinău există guvernări care au perspectiva unei stabilităţi de durată, pe care o putem valorifica prin plasarea pe agenda noastră inclusiv a unor proiecte pe termen lung, precum securitatea energetică. Anul trecut, în marja vizitei preşedintei Maia Sandu la Bucureşti, cei doi miniştri ai afacerilor externe au semnat foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare între Republica Moldova şi România şi nu ştiu câtă lume chiar credea că, peste doar două luni, vom putea veni în faţa oamenilor cu vestea bună că multe din angajamentele asumate atunci vor fi transpuse în realitate’, a mai afirmat Gavriliţa.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks