Un grup de elevi de la Liceul de Arte din Oradea au participat, miercuri, la o întâlnire muzeografică pentru a cunoaşte viaţa adolescentei Eva Heyman, cea care a scris un scurt jurnal în ghetoul din Oradea, înainte de a fi deportată în lagărul de concentrare de la Auschwitz.
Gazda evenimentului a fost muzeografa Diana Iancu, din cadrul Muzeului Oraşului Oradea, care le-a vorbit elevilor despre personalitatea şi viaţa Evei Heyman, cunoscută şi ca Anne Frank a Transilvaniei sau Anne Frank de Oradea.
Chiar de ziua sa de naştere, pe 13 februarie 1944, fetiţa a început să-şi consemneze în micul ei jurnal trăirile, sentimentele, teama, visele şi dorinţele.
La sfârşitul lunii mai 1944, Eva scria: ‘Deşi eu, Micul meu Jurnal, nu vreau să mor, eu vreau să trăiesc, chiar dacă din întreg sectorul numai eu aş putea rămâne aici. Aş aştepta sfârşitul războiului într-o pivniţă, sau în pod, sau în orice gaură; eu, Micul meu Jurnal, m-aş lăsa sărutată şi de jandarmul acela care se uită cruciş şi care ne-a luat făina, numai să nu mă ucidă, numai să mă lase să trăiesc’.
Jurnalul a fost păstrat de bucătăreasa familiei, Mariska Szabo, până după război, ajungând ulterior la mama Evei, care l-a publicat la Budapesta, în 1948.
În 17 octombrie 1944, deşi a fost selectată iniţial pentru experimente umane, Eva a fost descoperită cu picioarele umflate, probabil din cauza tifosului, doctorul Josef Mengele însuşi fiind cel care a trimis-o la camera de gazare.
Elevii, însoţiţi de profesorul Cristian Ciroba, au vizionat filmul ‘Micul meu Jurnal’, realizat de Asociaţia ‘Tikvah’ cu sprijinul unor voluntari şi care poate fi urmărit şi pe site-ul asociaţiei: https://www.tikvah.ro/ro/.
Ulterior, cei prezenţi au împărtăşit gânduri pe baza filmului şi a jurnalului. Activitatea s-a încheiat cu realizarea unui mic colaj care ilustrează viaţa liniştită a Evei şi pasiunile ei, până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.
Elevii au fost îndemnaţi să citească Jurnalul Evei Heyman şi să dea glas gândurilor ei prin transpunerea acestora în diverse compoziţii artistice.
Eva Heyman s-a născut la 13 februarie 1931 în Oradea. A cunoscut de mică neîmplinirile unei vieţi de familie armonioase, părinţii ei Agnes (Agi) Racz şi Bela Heyman divorţând în 1935. Mama ei, Agi, s-a recăsătorit cu scriitorul Bela Zsolt şi s-a mutat la Budapesta. Eva a rămas în Oradea, în grija bunicilor materni, împreună cu care a fost deportată. AGERPRES / (AS – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă)