AcasăStiri generaleCluj: Comunitatea Declic a câştigat, în primă instanţă, un proces cu Hidroelectrica

Cluj: Comunitatea Declic a câştigat, în primă instanţă, un proces cu Hidroelectrica

Comunitatea Declic anunţă că a obţinut, în primă instanţă, printr-o decizie a Tribunalului Cluj, anularea autorizaţiei de construcţie pentru un proiect Hidroelectrica, referitor la râul Bâsca Mare, din munţii Buzăului.

‘Declic opreşte, în primă instanţă, dezastrul ecologic de pe râul Bâsca Mare: Hidroelectrica şi CJ Covasna, învinse la Tribunalul Cluj. Comunitatea Declic a obţinut, în primă instanţă, anularea autorizaţiei de construcţie pentru un proiect Hidroelectrica ce pune în pericol unul dintre cele mai mari râuri din Munţii Buzăului, râul Bâsca Mare. Tribunalul Cluj a decis că documentaţia pentru construirea derivaţiei Surduc-Nehoiaşu, ce ar fi deviat cursul râului şi l-ar fi secat, a fost emisă cu încălcarea legii, constatând că acordul de mediu a fost emis ilegal’, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de Comunitatea Declic.

Potrivit sursei citate, iniţial, autorizaţia de construire a fost emisă în urma unei evaluări de mediu realizate de Institutul de studii şi proiectări hidroenergetice, ‘controlat de controversatul Dan Ioan Popescu’, fost ministru al Industriei şi Economiei în guvernările PSD.

‘Proiectul Hidroelectrica traversează o arie protejată Natura 2000 şi pune în pericol aproape întreaga reţea hidrografică din Carpaţii de Curbură. Amenajarea hidroenergetică presupune şi captarea râurilor: Zăbala, Bâsca Mică, Bălescu Mare, Porcu, Bâsculiţa, Patac, Paltin şi Caşoca, precum şi alterarea gravă a debitului râului Buzău. Declic a contestat autorizaţia de construire emisă de Consiliul Judeţean Covasna şi a obţinut anularea acesteia, în primă instanţă’, se mai menţionează în comunicat.

Tribunalul Cluj a decis, joi, anularea autorizaţiei de construire referitoare la amenajarea hidroenergetică Surdus-Siriu.

‘Respinge ca neîntemeiată excepţia lipsei capacităţii procesuale de folosinţă a S.H.C.A. şi excepţia lipsei de interes a reclamantei. Admite excepţia de nelegalitate a Acordului de Mediu nr. SB 02/14.01.2009 invocată de reclamantă. (…) Dispune anularea Autorizaţiei de construire (A.C.) nr. 175/11.12.2015 prin care a fost autorizată executarea lucrărilor de construire pentru : CONTINUAREA LUCRĂRILOR AUTORIZATE CU AUTORIZAŢIA DE CONSTRUIRE NR. 42/27.02.2009 ‘AMENAJARE HIDROENERGETICĂ SURDUC-SIRIU. TREAPTA SURDUC NEHOIAŞU, BARAJ SURDUC’. Obligă pârâţii la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată, în cuantum de 40.379,66 lei’, se precizează în decizia instanţei clujene.

Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks