Preşedintele Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură (CCIA) Vaslui, Ionel Constantin, solicită adoptarea unor măsuri care să vină în sprijinul mediului de afaceri afectat de pandemia COVID-19 şi de criza generată de creşterile semnificative la preţul gazelor şi al energiei.
‘Oamenii de afaceri sunt speriaţi pe de-o parte de pandemie, pe de altă parte de explozia preţurilor la energie şi gaze, care îşi pun amprenta pe produse şi servicii şi care practic desfiinţează firmele. Peste 900 de firme s-au închis anul trecut la nivelul judeţului Vaslui şi un număr foarte mic de firme s-au deschis anul acesta faţă de anii anteriori, din cauză că nu ştiu cum vor evolua din punct de vedere financiar. În al doilea rând, politicile pe care le promovează Guvernul României ar trebui să fie mai consistente şi mai rapide. Nu-i bănuim de rea-credinţă. (…) Sperăm ca până la deschiderea lucrărilor în construcţii, lucrări de anvergură la nivel central şi local, adică aprilie-mai, să cunoaştem o serie de lucruri mult mai precise, o serie de facilităţi acordate firmelor’, a declarat Ionel Constantin.
Preşedintele CCIA Vaslui a avertizat că în lipsa unor măsuri reale similare celor luate în ţări ca Polonia sau Franţa, producătorii autohtoni vor fi nevoiţi să producă la preţuri mari, peste puterea de cumpărare a cetăţenilor.
‘Credinţa mea este că ne îndreptăm cu paşi repezi spre faliment în multe firme. Vom produce, dar vom produce foarte scump şi atunci produsele din afara ţării, din UE şi din afara UE, ne vor inunda şi vor fi la preţuri mult mai mici decât ale noastre’, a mai spus şeful CCIA Vaslui.
Ionel Constantin a atras atenţia şi asupra faptului că prin desfiinţarea firmelor româneşti pe piaţa din muncă din ţara noastră se vor produce dezechilibre greu de gestionat, deoarece mulţi dintre angajaţii rămaşi fără loc de muncă vor fi nevoiţi să plece peste hotare pentru a-şi găsi slujbe. AGERPRES / (A – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă)