AcasăStiri generaleMureş: Peste 700 de proiecte de 6,1 miliarde euro, propuse pentru Planul...

Mureş: Peste 700 de proiecte de 6,1 miliarde euro, propuse pentru Planul Strategic 2021-2027 al judeţului

Târgu Mure, 23 feb Agerpres/ – Peste 700 de proiecte cu o valoare totală de aproximativ 6,1 miliarde de euro au fost propuse în cadrul dezbaterii pe marginea Planului de dezvoltare a judeţului Mureş pentru perioada 2021-2027, care defineşte obiectivele pe termen mediu şi lung ale judeţului.

Consiliul Judeţean Mureş a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că locuitorii judeţului şi-au putut exprima opiniile şi sugestiile prin completarea unui chestionar pe un site special dedicat Planului de dezvoltare a judeţului Mureş pentru perioada 2021-2027.

‘Bineînţeles, a trebuit să punem aceste nevoi în acord cu legislaţia în vigoare, pentru că trebuie să respectăm întotdeauna litera legii, dar şi cu proiectele lansate de Uniunea Europeană. România va primi 30,4 miliarde de euro în perioada următoare în cadrul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Aceasta este o oportunitate de finanţare suplimentară, care se va desfăşura în paralel cu programele obişnuite ale UE. Aceste oportunităţi trebuie să le folosim în avantajul nostru’, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc.

Potrivit conducerii CJ Mureş, pentru perioada 2021-2027, au fost identificate patru domenii strategice majore care pot conduce la dezvoltarea generală a judeţului, la creşterea atractivităţii şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii prin dezvoltarea economică, socială, infrastructurală şi turistică durabilă, bazată pe cunoaştere şi inovare: un judeţ verde, un judeţ digital şi inovativ, infrastructură şi servicii dezvoltate şi dezvoltare economică.

‘Un judeţ verde – Această categorie include sursele de energie regenerabilă, creşterea eficienţei energetice a imobilelor, îmbunătăţirea gestionării deşeurilor, administrarea zonelor protejate, construirea de reţele de apă şi canalizare şi finalizarea celor deja începute. Aceasta include, de asemenea, extinderea zonelor verzi, amenajarea peisagistică şi producţia de energie alternativă: de exemplu, parcuri solare. Un judeţ digital şi inovativ. Această categorie include cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, iar judeţul Mureş doreşte să aplice pentru construirea unui Centru de Inovare, precum şi pentru dezvoltarea unei platforme de administrare digitală pentru instituţiile din subordinea noastră’, a arătat CJ Mureş.

De asemenea, la capitolul infrastructură şi servicii dezvoltate regăsim construcţia de centuri ocolitoare, modernizarea drumurilor locale şi judeţene, construcţia nodului multimodal şi a parcului logistic şi dezvoltarea aeroportului.

În domeniul serviciilor, dezvoltarea educaţiei, a sănătăţii şi a incluziunii sociale sunt importante. În acest domeniu, judeţul Mureş poate şi trebuie să mobilizeze fonduri pentru renovarea clădirilor spitaliceşti şi pentru construirea de noi spitale, precum şi pentru dezvoltarea şcolilor, îmbunătăţirea sistemului de asistenţă socială şi sprijinirea instituţiilor culturale, se afirmă în comunicat.

‘Un judeţ dezvoltat economic – această categorie include tot ceea ce contribuie la bunăstarea locuitorilor şi a turiştilor. Îmbunătăţirea transportului public, renovarea clădirilor istorice, lansarea de programe de înfiinţare, sprijinire a întreprinderilor mici şi mijlocii, promovarea şi dezvoltarea destinaţiilor turistice. De exemplu, construcţia de linii de cale ferată uşoară, pârtii de schi, piste de biciclete şi centre de wellness’, precizează CJ Mureş.

Administraţia judeţeană a arătat că strategia de dezvoltare a judeţului Mureş pentru această perioadă 2021-2027 ia în considerare aspecte economice, sociale, culturale, de mediu, educaţionale, de sănătate, de digitalizare, de transport şi mobilitate, de cercetare şi inovare.

‘Strategia a fost elaborată cu implicarea activă a actorilor economici, sociali şi societăţii locale cu putere de influenţă şi de influenţare. Pregătirea planului de dezvoltare a început cu o analiză a situaţiei actuale, după care au fost înfiinţate nouă grupuri mari de dialog, formate din persoane active din diferite sectoare ale societăţii: asistenţă socială; culturală, patrimoniu şi turism; sănătate; tehnologia informaţiei; protecţia mediului; agricol; economic; mobilitate, educaţie, tineret şi sport’, mai menţionează comunicatul CJ Mureş. AGERPRES / (AS – autor: Dorina Matiş, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks